ECONOMIA

Guerra de divises?

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

18 Abril, 2013


En el darrer informe mensual de “la Caixa” s’analitzen les causes dels aparents desequilibris generalitzats del tipus de canvi de moneda.

Amb una demanda interna sumida en un procés d’ajustament a gairebé tots els països desenvolupats, el mercat exterior s’ha convertit en l’únic motor en què basar el procés de recuperació. La temptació de dur a terme una devaluació competitiva de la moneda, per tant, és màxima.

Guerra de divises?

No obstant això, l’extraordinària magnitud dels estímuls que s’han anat implementant a moltes de les grans economies avançades, a banda d’intentar esmorteir l’impacte de la recessió sobre la demanda interna, també ha afeblit les respectives monedes. Tot i que els recels de determinades economies amb moneda forta semblen justificats, jutjar si un país agredeix canviàriament els altres no és una qüestió inequívoca, en especial quan les eines utilitzades són diverses i els efectes sobre el tipus de canvi indirectes.

De fet, segons les estimacions de l’FMI, el mapa econòmic global no presenta desequilibris canviaris generalitzats ni extrems. Encara que els efectes dels moviments del tipus de canvi són diferents a cada país, no sembla que la magnitud de les variacions viscudes fins ara sigui prou gran per encendre els llums d’alarma i per qüestionar el procés de recuperació.

Pots descarregar tot l’informe d’abril 2013 (format PDF).

Accepto les condicions d'ús.