ECONOMIA

El PIB és un indicador vàlid per reflectir el benestar social dels països?

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

21 Novembre, 2014


El Producte Interior Brut, que coneixem comunament com el PIB, és el valor monetari dels béns i serveis finals produïts per una economia en un període de temps determinat. D’aquesta manera, el PIB serveix per mesurar l’evolució de l’activitat econòmica d’un país. Aquesta magnitud, però, és una eina limitada per avaluar la situació de benestar d’un país fet que ha impulsat la cerca d’instruments complementaris. Així es recull a l’article Reflecteix el PIB el benestar dels països?, que ha escrit l’economista de l’Àrea de Planificació estratègica i Estudis de CaixaBank Maria Gutiérrez-Domènech en el dossier del darrer informe de “la Caixa” Research.

Malgrat que és una magnitud precisa i rigorosa, d’aquí el seu caràcter universal, el PIB presenta moltes limitacions i debilitats com a indicador de progrés i de benestar social. Per exemple, l’explotació dels recursos naturals podria fomentar el creixement a curt termini i, en canvi, ser perjudicial per al benestar de la població a mitjà i llarg termini. Per això, els darrers anys s’han cercat mesures alternatives.

Indicadors alternatius al PIB

Aquests índexs, en general, giren al voltant de la idea de no tenir en compte només els béns i serveis tangibles, sinó també altres consideracions que solen aportar una idea més completa del grau de benestar. D’entre ells en destaquen dos:

  • L’índex per a una vida millor de l’OCDE, que té en compte 11 aspectes diferents mesurats amb diversos indicadors: habitatge, ingressos, ocupació, comunitat, educació, medi ambient, compromís cívic, salut, satisfacció, seguretat i equilibri vida-treball.

El PIB és una magnitud que difícilment arriba a reflectir el benestar dels països

  • L’índex de desenvolupament humà (IDH) de les Nacions Unides, que engloba l’esperança de vida, l’educació i el nivell de renda.

El PIB és una magnitud que difícilment arriba a reflectir el benestar dels països

En general, les propostes de l’OCDE o de les Nacions Unides cerquen complementar el mesurament del PIB existent amb la inclusió de dimensions de caràcter social o mediambiental; tot i així, els resultats dels índexs alternatius no mostren dades gaire diferents als que proporciona el PIB. A més, la subjectivitat d’aquests nous indicadors continua suposant un desavantatge. Per tant, mentre s’esperen fórmules estadístiques millors, el PIB continua sent una magnitud acceptable per mesurar la qualitat de vida dels països.

Si t’interessa saber més dades sobre aquest tema, et convidem a llegir el dossier “Contabilitat nacional a l’era digital” del darrer número de l’Informe Mensual de ”la Caixa” Research – Novembre 2014.

També pots seguir @laCaixaResearch per estar al dia de l’actualitat econòmica i financera.

Accepto les condicions d'ús.