ECONOMIA

Moment decisiu per al futur de Grècia

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

17 Febrer, 2015


Des del 25 de gener, totes les mirades a Europa se centren en Grècia. La victòria de Syriza suposa un gir total en la seva política econòmica dels últims anys. Els reptes principals a que s’ha marcat el nou Executiu són la renegociació del deute i la flexibilització de les mesures d’austeritat. Tanmateix, el temps constreny, ja que a partir del 28 de febrer, data en què expira el rescat actual, Grècia podria entrar en una situació crítica si no arriba a un acord amb l’Eurogrup.

Moment decisiu per al futur de Grècia

L’article ‘Grècia una nova etapa postroika?de l’últim Informe Mensual de ”la Caixa” Research analitza la situació econòmica del país. L’elevat nivell de deute públic, que va assolir el 175% del PIB el 2013, segueix sent el focus principal de preocupació. El 80% d’aquest deute recau a les mans de creditors oficials amb unes condicions força avantatjoses, com un tipus d’interès efectiu del 2,7% o venciments a una mitjana de 16,5 anys. Així mateix, gràcies a les reformes realitzades des del començament de la crisi, el país hel·lè ha començat a créixer novament amb unes previsions del 2,9% anual, segons l’FMI.

Un acord a contrarellotge

Tanmateix, malgrat aquestes dades econòmiques, el país es troba en un moment d’incertesa. L’Eurogrup i Grècia estan en ple procés de negociacions per arribar a un acord sobre l’extensió del rescat. Mentre la majoria dels membres de l’Eurogrup demanen el compliment del programa de la troika (formada per la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu), el ministre grec de finances, Yanis Varufakis, ha plantejat diferents alternatives per reestructurar el deute públic del país.

Les necessitats de finançament a curt termini del Tresor grec són elevades, per la qual cosa cal un acord que permeti al país prendre mesures per fer front a aquests pagaments, i assegurar una reducció de la desocupació i un creixement sostingut a mitjà i a llarg termini. En el dia d’avui, encara no s’ha arribat a cap acord, per la qual cosa s’esperen dues setmanes intenses per a l’Eurogrup i el Govern grec.

Si vols més informació sobre les perspectives econòmiques de Grècia, et convidem a llegir l’últim Informe de ”la Caixa” Research.

D’altra banda, pots seguir l’actualitat econòmica i financera al nostre perfil de Twitter @laCaixaResearch.

Accepto les condicions d'ús.