ECONOMIA

Bon ritme de creixement econòmic de l’economia espanyola

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

05 Maig, 2015


A l’article “La recuperació es consolida a Espanya”, publicat a l’últim informe de ”la Caixa” Research, es recullen els indicadors del primer trimestre (1T), que obren les portes a l’optimisme davant del bon ritme de creixement econòmic de l’economia espanyola. Persistir en l’ajust extern, els esforços de contenció fiscal i les reformes estructurals són alguns dels puntals que permetran sostenir aquesta tendència. Aquests són alguns dels indicadors clau:

1. El ritme de creixement es va accelerar lleugerament en el 1T: el Banc d’Espanya ha revisat a l’alça les perspectives de creixement del PIB per al conjunt de l’any fins a vuit dècimes més del que es preveia al desembre. La demanda interna es manté com a principal responsable d’aquesta acceleració, juntament amb l’efecte positiu del QE. L’escenari es veu enfortit, a més, pels factors de suport més recents, com la millora en les condicions de finançament, la disminució del preu del petroli i la depreciació de l’euro.

Recuperació econòmica a Espanya

2. Les bones perspectives de creixement impulsen la inversió empresarial: encoratjada per un clima d’optimisme i confiança sobre l’evolució futura de l’activitat, la inversió en equipament va créixer a bon ritme en el 1T. L’augment en les xifres de comandes industrials té el seu avenç més notable en els béns d’equipament, en veure un increment del mercat interior del 2,7% interanual i del 3,8% a l’eurozona, la recuperació de la qual afavoreix l’economia espanyola.

3. Els indicadors de consum mostren un bon to: un augment de les vendes detallistes i de la confiança dels consumidors porten a un bon ritme de creixement de la despesa privada durant el 1T. Un consum que s’ha incrementat per damunt de la renda disponible ha comportat un estalvi menor. La millora de les perspectives econòmiques ha portat moltes famílies a utilitzar els actius financers que van acumular per precaució durant els anys de recessió.

Recuperació econòmica a Espanya

4. La caiguda dels preus es desaccelera: en línia amb la nostra previsió de recuperació gradual, la inflació va augmentar quatre dècimes al març, fins al -0,7% interanual. La pujada moderada dels preus del petroli, la millora de la demanda interna i la depreciació de l’euro poden reforçar aquest camí ascendent en els propers mesos.

5. El mercat de treball reflecteix la bona marxa de l’activitat econòmica: el dinamisme del sector serveis es veu acompanyat per una acceleració notable del ritme de creació de llocs de treball en indústria i construcció, en el marc d’un augment superior a l’esperat del total d’afiliats a la Seguretat Social al febrer (86.000 en termes mensuals desestacionalitzats).

Et convidem a llegir l’article complet a l’informe Mensual d’abril de ”la Caixa” Research per entrar en detall amb els altres indicadors, com són una contenció salarial que continua donant suport a la millora de la competitivitat, una diversificació d’exportacions que dóna suport al sector exterior i un crèdit bancari que també se suma a la recuperació.

També pots seguir @laCaixaResearch per estar al dia de l’actualitat econòmica i financera.

Accepto les condicions d'ús.