INNOVACIÓ

El big data, clau en el futur de l’agricultura

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

26 Agost, 2015


T’imagines saber en temps real quanta aigua necessita cada porció de terra? O esbrinar quin cultiu és millor per a cada moment concret? Lluny de ser una quimera, aquest coneixement és a prop de convertir-se en realitat. Igual que ha passat en altres sectors com la banca, el big data o ús d’intel·ligència de les dades està aterrant també al “camp”. En aquest post t’expliquem quines són les aplicacions d’aquesta tecnologia en el sector agrícola.

Usos del big data en l'agricultura

“Avui, el big data, l’agricultura de precisió, els drons o els robots formen part del vocabulari agrícola i són una realitat en moltes explotacions i cooperatives a tot Europa.” Aquestes són les paraules del secretari general del Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, a la conferència “Big data per als agricultors i les cooperatives” que va congregar un gran nombre de professionals del sector per tal de formar i informar sobre els usos d’aquesta tecnologia. Entre altres dades, durant la jornada es va destacar que utilitzant aquesta tecnologia es pot augmentar el rendiment un 16% i reduir l’ús de l’aigua a la meitat. Aquests són alguns dels sistemes que hi contribueixen: 

  • Reg intel·ligent: mitjançant la instal·lació de sondes intel·ligents en el subsòl es pot mesurar el nivell de l’aigua de forma exacta. La informació obtinguda s’emmagatzema en una base de dades disponible des de qualsevol lloc amb un smartphone o tauleta tàctil, i aquesta informació fins i tot s’arriba a transformar en un mapa en temps real de les necessitats d’aigua de cada metre quadrat del cultiu.
  • Productivitat dels cultius: els grans actors de la maquinària agrícola (Monsanto, Deere, etc.) estan desenvolupant sensors que recullen i emmagatzemen dades sobre les plantes, la topografia o la profunditat que ajuden a millorar l’eficàcia dels cultius.
  • Combinació amb informació oficial: actualment aquest business intelligence es pot combinar ja amb informació sobre el clima o el sòl o amb imatges per satèl·lit que moltes entitats posen a disposició de l’usuari. Més enllà d’això, fins i tot, els drons ja s’han començat a utilitzar com a eina de pasturatge per economitzar la vigilància de grans extensions de terreny.

Dues pioneres

L’ús del big data en l’agricultura i la ramaderia no seria possible sense la involucració i innovació del món empresarial. En aquest sentit, destaquen:

  • The Climate Corporation: el 2013, el gegant de l’agroquímica Monsanto va desemborsar 1.000 milions d’euros per aquest projecte. Era la recompensa per a aquesta start-up que va dissenyar un programari que monitorava els paràmetres clau del terreny (condicions meteorològiques, humitat, salut de cada cultiu, etc.) i permetia a l’usuari rebre alertes en temps real i recomanacions d’acció.
  • Bynse“: podria considerar-se la germana espanyola de la idea anterior. Aquesta eina, desenvolupada per la start-up Cubenube, ha estat la primera solució d’agricultura intel·ligent sorgida al nostre país. Amb qualsevol dispositiu amb connexió a Internet, Bynse permet controlar via Twitter, correu electrònic o missatge de text l’estat dels cultius en temps real i rebre suggeriments que, per exemple, permeten estalviar el 40% d’aigua en el reg o reduir un 30% el consum de plaguicides.

En resum, aquesta tecnologia cobreix una necessitat bàsica: oferir solucions aplicables al dia a dia per a uns professionals que no solen disposar dels recursos necessaris per a l’optimització dels seus cultius.

Així, l’agricultura és ja una de les àrees que ha pujat al tren de la intel·ligència de les dades. A CaixaBank, no ens volem quedar enrere i hem unit forces amb Oracle amb l’objectiu d’oferir solucions diàries al client fent un ús apropiat d’aquesta tecnologia. A més, fa amb prou feines un any, CaixaBank va llançar AgroBank, una nova línia de negoci especialitzada en les necessitats dels seus clients agraris que ofereix una àmplia oferta de productes i serveis financers per a agricultura i ramaderia.

Si t’ha interessat aquest post i vols estar al dia sobre innovació, anima’t a seguir-nos en el nostre perfil de Google + o en la secció del nostre blog.

Accepto les condicions d'ús.

Comentaris

Enviar comentari