ECONOMIA

La recuperació de la demanda immobiliària estimula la construcció

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

20 Novembre, 2015


La recuperació que està experimentant el conjunt de l’economia espanyola està tenint el seu efecte en el mercat immobiliari. Així es posa de manifest a l’article “La recuperació de la demanda immobiliària desperta l’activitat en la construcció” de CaixaBank Research, en què es descriu com l’augment de la demanda s’està traduint en una reducció gradual de l’estoc d’habitatges nous a Espanya.

De fet, el director general d’habitatge del Ministeri de Foment, Juan Van-Halen, ha recalcat que, mentre que el PIB nacional creix anualment al voltant d’un 3%, la construcció està avançant a taxes anuals superiors al 5%. Les últimes dades de compravenda d’habitatges també evidencien la millora del sector. El setembre, la dada ha crescut un 7,3% respecte al mateix període de l’any anterior i és el tretzè mes consecutiu d’increment.

En la presa de temperatura del sector immobiliari que va fer CaixaBank Research fa amb prou feines mig any, ja s’apuntava una reanimació basada en l’oferta, la demanda i els preus dels habitatges. Ara, es confirmen les previsions i s’espera que, a finals de 2016, la falta d’oferta d’algunes zones redundi en una recuperació de l’activitat de construcció.

Un creixement heterogeni

La recuperació immobiliària que es produeix en el conjunt del país varia considerablement entre províncies. En aquest sentit, les que tenen menys estoc d’habitatges a la venda s’apunten més del 50% del total de compravendes i obres noves, mentre que les províncies amb més habitatges sense vendre segueixen registrant, segons l’anàlisi, una contracció del nombre d’obres posades en marxa.

Si es compleixen aquests pronòstics, no seria estrany que, el 2016, algunes zones tinguessin menys oferta que demanda i s’entrés en un escenari d’escassetat d’habitatges. Si, a aquesta equació, hi afegim els 18 mesos de mitjana que triguen els habitatges a construir-se, CaixaBank Research creu que la construcció podria guanyar tracció en els propers trimestres.

Pots descobrir les últimes anàlisis econòmiques de CaixaBank al CaixaBank Research d’aquest mes o seguint @CABK_Research a Twitter.

Accepto les condicions d'ús.