INNOVACIÓ

L’impacte de les noves tecnologies al mercat laboral

Temps de Lectura: 5 minutos

L’impacte de les noves tecnologies al mercat laboral
Avatar

CaixaBank

04 Març, 2016


Les noves tecnologies han provocat que estiguem immersos en el que alguns experts vaticinen com el principi de la Quarta Revolució Industrial. Aquest tipus d’avenços està propiciant, i no hi ha dubte que ho seguirà fent, un canvi substancial al mercat laboral. Davant d’aquesta realitat, l’últim Informe Mensual de CaixaBank Research analitza l’impacte que aquesta “revolució” tindrà a l’àmbit laboral en “les noves tecnologies i el mercat de treball”.

En efecte, l’automatització que es preveu al mercat laboral està encenent les alarmes entre les persones que opinen que la inclusió de les màquines pot fer perdre moltes feines. Tanmateix, això que molts veuen com una amenaça, altres consideren que, ben gestionat, pot ser beneficiós.

El que és indiscutible és que l’avenç tecnològic suposa ja una alteració del mercat laboral i, encara que una part de l’oferta laboral quedi obsoleta, s’ha d’aconseguir per tots els mitjans que es transformi per tornar a ser útil. Per això, els treballadors que facin feines en perill de ser automatitzades necessiten adaptar-se a través de l’educació a les noves ofertes de feina. L’avenç tecnològic ha de marcar el ritme del sistema educatiu, i no al revés, per evitar que augmentin l’atur i les desigualtats salarials.

Percepció de la necessitat d'aprenentage de l'ús de les TIC com a eina per a l'ensenyament

Tanmateix, l’educació no ha d’enfocar-se únicament a la tecnologia, sinó que faria bé de potenciar les habilitats humanes difícilment substituïbles per màquines, com la creativitat, la innovació, la cooperació, la intuïció o l’originalitat. Les màquines poden completar tasques cada cop més complexes, però no eliminaran mai aquests atributs únics de l’ésser humà.

Així doncs, és possible aprofitar l’impacte positiu del canvi tecnològic a l’ocupació. No obstant això, és necessari que, a través de l’educació i de polítiques públiques adequades, es treballi perquè l’avenç tecnològic beneficiï de la mateixa manera a tota la societat. No es pot oblidar que el propòsit final de la implantació de les noves tecnologies és fer la nostra vida cada dia més fàcil i, per tant, aconseguir més benestar.

Les noves tecnologies aplicades al treball, en definitiva, no han de veure’s com una amenaça que destrueix feines, sinó com una ajuda que arriba per complementar el treballador, ja que només fent-ne ús podrà augmentar la seva productivitat i millorar l’economia global.

Si t’ha interessat aquest article, pots llegir més informació sobre aquest tema al nostre portal de CaixaBank Research o a través dels perfils de Twitter @CABK_Research i @infocaixa.

Accepto les condicions d'ús.