INNOVACIÓ

Smartphones: avantatges d’utilitzar l’empremta dactilar

Temps de Lectura: 5 minutos

Smartphones: avantatges d’utilitzar l’empremta dactilar
Avatar

CaixaBank

27 Abril, 2016


Ja forma part de les nostres vides. La telefonia mòbil i altres dispositius electrònics substitueixen progressivament les contrasenyes per l’empremta dactilar. Avui ja es poden trobar una gran varietat de terminals de gamma mitjana o mitjana-alta amb aquesta tecnologia, i 2016 sembla que serà l’any de l’assentament definitiu en el mercat.

Per què l’empremta?

Qualsevol avenç tecnològic comporta un debat sobre els seus beneficis. Alguns experts estan en contra d’aquesta tecnologia en considerar que el que aporta és superflu en relació amb l’augment del preu dels dispositius. No obstant això, l’empremta dactilar té avantatges objectius:

  • Seguretat: el nombre de combinacions per a codis i patrons de desbloqueig és molt elevat, però el risc de ser descobertes no és inexistent. Moltes vegades, a més, no volem que familiars o amics accedeixin al nostre telèfon i utilitzant aquests sistemes els nostres dispositius poden estar al seu abast.Amb l’empremta, tanmateix, això no pot passar. La biometria és un dels sistemes més segurs per al control d’accés a la informació. Entre els processos d’identificació biomètrica recollits en detall per l’Observatori Tecnològic del Ministeri d’Educació (veu, iris, geometria de la mà, reconeixement facial, signatura…), el sistema d’identificació per empremta dactilar és, juntament amb el d’iris, un dels més segurs.
  • Comoditat: ni traçats ni contrasenyes. Segons un estudi de 2014 de la Fundación Telefónica, els espanyols desbloquegen el telèfon una mitjana de 150 vegades al dia. Quants minuts es poden estalviar en un mes o un any si únicament s’ha de posar el dit en el dispositiu?

Un dels sistemes més populars d’accés per empremta dactilar és el Touch ID d’Apple. Llançat a finals de 2013, està disponible per als mòbils superiors a l’iPhone 5s i per a iPad Pro, iPad Air 2 o iPad mini 3 o posterior. Aquestes empremtes s’emmagatzemen localment i en cap cas passen a formar part de les còpies de seguretat del dispositiu.

L’auge de les aplicacions biomètriques

Un estudi recent de Juniper Research, empresa d’investigació de tecnologies mòbils i Internet, augura un fort creixement d’aquestes aplicacions. Per al 2019, s’estima, segons l’estudi, que entre totes les tecnologies biomètriques s’arribi als 770 milions de baixades. Segons aquest informe, es produirà un abandonament progressiu dels sistemes alfanumèrics per seguretat, experiència d’ús i millora en accessibilitat. A més de l’empremta dactilar, el reconeixement per iris o per veu són dues de les tendències que més despuntaran en biometria, segons Juniper.

Un dels últims exemples del desenvolupament de la tecnologia de la veu és Google Hands Free, el nou experiment de Google per pagar sense haver de treure res de les butxaques. L’única cosa que farà falta serà dir al caixer que el pagament es farà amb Google. Com ho farà el gegant tecnològic? Sembla que no trigarem gaire a veure-ho.

Finalment, en la nostra aposta per la innovació, a CaixaBank disposem del servei de lectura d’empremta dactilar a l’app de CaixaBank. Aquest sistema, disponible tant en mòbil com en tablet per a Android i iOS, permet a l’usuari vincular la seva empremta dactilar per iniciar sessió.

T’ha semblat interessant aquest post? Llegeix més sobre innovació al nostre blog.

Accepto les condicions d'ús.