ECONOMIA

Bitllets falsos. Com descobrir-los sense detector?

Temps de Lectura: 5 minutos

Bitllets falsos. Com descobrir-los sense detector?
Avatar

CaixaBank

04 Maig, 2016


L’últim semestre de 2015 es van retirar de circulació més de 445.000 bitllets falsos. Entre aquests, els de 20 € i 50 € són els més falsificats i representen un 80% dels bitllets retirats de circulació.

Els detectors de bitllets falsos estan cada vegada més estesos als comerços espanyols, tanmateix, els ciutadans no podem anar pel carrer amb un d’aquests aparells a la butxaca.

Per saber si estem sent víctimes d’un engany, el portal d’educació financera Finanzas para Todos comparteix al seu web uns trucs senzills:

Tocar

Un simple fregament amb els dits pot servir per identificar imitacions. Els bitllets tenen impressions que ens ajuden a descobrir si són autèntics.

Si passem l’ungla pel dibuix principal, descobrirem que la tinta és més espessa. Fins i tot els bitllets de 200 € i 500 € tenen unes marques tàctils en forma de ratlles paral·leles al lateral i a la part inferior de l’anvers.

Mirar

El mètode clàssic. Aprofitant el contrallum, els originals ens deixaran veure les marques d’aigua. A més, a contrallum, la xifra que surt a sota del motiu principal es tornarà fosca primer, i sobre un fons fosc, després. Finalment, amb aquest sistema també podrem observar el fil de seguretat del bitllet, on es pot llegir amb claredat la paraula “euros”.

Girar

Reservat per als més sofisticats, és el mètode menys conegut per la gent. Quan girem un bitllet d’euro, podem descobrir elements de seguretat que no percebem de les altres dues maneres.

  • Punteig: a la zona hologràfica, a contrallum, es pot veure el símbol “€” a punts.
  • Banda iridescent: si mires des de diferents angles, podràs comprovar que a la franja central del bitllet hi apareix i desapareix una banda brillant amb el valor del bitllet.
  • Banda hologràfica: només en els bitllets de 5 €, 10 € i 20 € hi ha una banda lateral a l’anvers amb el número i símbol de l’euro. Per veure-la, no cal girar el bitllet d’anvers a revers, simplement cal fer-lo girar lleugerament mentre s’és en aquesta cara.
  • Pegat hologràfic: els de 50 €, 100 €, 200 € i 500 € tenen a l’anvers un petit quadrat que, en fer-lo girar, passa de tenir el seu valor al centre a una finestra o porta.
  • Número de diferents colors: els bitllets de 50 €, 100 €, 200 € i 500 € tenen la peculiaritat que el número gran que marca el seu valor canvia de morat a verd o a marró segons com el mirem.

La imitació de bitllets és un fenomen que ja està afectant gairebé de la mateixa manera totes les tirades de la moneda única. De fet, la falsificació no ha trigat a arribar a l’última estrena de la Sèrie Europa, el nou bitllet de 20 €, del qual ja s’han descobert les primeres falsificacions a Itàlia.

A Espanya, empreses com Safescan, Genie o Detectalia són referents en el mercat de detectors de bitllets falsos. Aquesta tecnologia ha evolucionat molt ràpidament i avui dia hi ha una gran diversitat de productes que van des dels senzills bolígrafs fins a les màquines que utilitzen la tecnologia multipunt, capaç de detectar el que molts han considerat la millor falsificació de la història: el “superdòlar”.

T’ha semblat útil aquesta guia? Troba més consells d’aquest tipus a la secció d’educació financera del nostre blog.

Accepto les condicions d'ús.