ECONOMIA

Tot el que has de saber sobre l’ICE

Temps de Lectura: 5 minutos

Tot el que has de saber sobre l’ICE
Avatar

CaixaBank

15 Juliol, 2016


“La confiança empresarial creix a màxims històrics”. Quan llegim titulars com aquest, a què es refereixen? En què es basen? Responen al que coneixem com a Indicadors de Confiança Empresarial (ICE), índexs que es basen en les opinions dels gestors d’establiments respecte a la marxa general del seu negoci durant el trimestre passat i les seves expectatives per al trimestre entrant.

Aquests indicadors suposen la primera enquesta de l’INE que està basada en l’opinió (en comptes de dades) i són de gran importància, ja que reflecteixen com estan anant els negocis al nostre país. Al mateix temps, també en destaca la fiabilitat, ja que és basen en testimonis d’empresaris, que són els que de primera mà veuen els efectes de la situació econòmica als establiments. Es fa trimestralment i es basa en un senzill qüestionari sobre la marxa del negoci a cada establiment tant en el trimestre passat (situació) com en l’entrant (expectatives).

Es tracta d’un indicador valuós, ja que no només recull la confiança empresarial a nivell estatal, sinó també per comunitats autònomes, mostrant quines són les que millors expectatives econòmiques tenen. D’altra banda, distingeix també la confiança segons els sectors d’activitat (construcció, indústria, transport i hostaleria…) i segons la mida dels establiments (menys de 10 empleats, de 10 a 49 empleats, etc.).

Situació actual de l’ICE

Per tot això, la seva repercussió és alta, i en general es converteix en un reflex fidel de l’avenç (o retrocés) econòmic del país. Doncs bé, amb els últims resultats presentats per l’INE, podem ser optimistes.

Durant el tercer trimestre de 2016, l’Índex de Confiança Empresarial Harmonitzat (construït a partir d’una mitjana geomètrica convenientment normalitzada entre la Situació i les Expectatives) ha pujat un 0,5% respecte al segon i amb aquest repunt, l’indicador manté la tendència alcista dels últims mesos.

El sector “Construcció” és el sector amb major pujada de l’ICE (+2,6%). Només “Altres Serveis” és l’únic amb una taxa negativa (-0,2%), Per comunitats autònomes, destaca un trimestre més l’augment que ha experimentat l’índex en les Illes Balears (+4,2%), sens dubte influït per l’arribada de l’estiu, registrant-se la major baixada a Aragó (-4%).

Així mateix, es registra un lleu augment de l’optimisme dels empresaris. El 20,3% assegura que la marxa del seu negoci serà favorable en els propers mesos, un 0,2% més que en l’anterior trimestre.

Tot això ens ajuda a tenir una primera noció del que és l’ICE. Si aquest post t’ha resultat d’interès, estigues atent a totes les novetats del nostre blog i, especialment, als nostres posts sobre educació financera.

Accepto les condicions d'ús.