ECONOMIA

Sí, també hi ha ajudes públiques per als autònoms

Temps de Lectura: 5 minutos

Sí, també hi ha ajudes públiques per als autònoms
Avatar

CaixaBank

09 Novembre, 2016


El nombre d’autònoms segueix creixent. Segons les dades del Ministeri de Treball del tercer trimestre de 2016, a Espanya hi ha més d’1.974.000 autònoms, 14.000 més que en el mateix període de l’any 2015. Ets un d’ells? Cerques ajudes públiques per al teu negoci? En aquest post trobaràs tot el que necessites saber.

Ajudes estatals

  • Finançament bonificat: cada vegada més estès, consisteix en una bonificació dels tipus d’interès. Les més conegudes són les línies de l’Institut de Crèdit Oficial. Hi ha modalitats adaptades a les diferents necessitats: ICO Empreses i Emprenedors, ICO Crèdit Comercial, ICO Garantia SGR/SAECA 2016, ICO Crèdit Comercial, ICO Innovació Fons Tecnològic, ICO Pagarés i Bons d’Empreses 2016, ICO Fidelitat i Creixement.
  • Capitalització per desocupació: aquesta mesura permet als desocupats que volen iniciar la seva pròpia ocupació cobrar tota o una part de la prestació de desocupació pendent.
  • A fons perdut: aquestes subvencions no reintegrables són objecte de desig dels autònoms. Destaquen les relacionades amb el programa de promoció de l’ocupació autònom, regulades per llei i dirigides a persones desocupades, i les subvencions a autònoms, que es divideixen en:
    • Desocupats en general.
    • Joves desocupats de 30 anys o menys.
    • Dones desocupades.
    • Desocupats amb discapacitat.
    • Dones desocupades amb discapacitat.

Ajudes per CA

Cada comunitat autònoma disposa de les seves pròpies ajudes. No obstant això, a grans trets, es classifiquen en la tipologia següent:

  • Ajudes a l’economia social: la creació d’empreses d’economia social és una prioritat per a les CA. Totes solen oferir subvencions i ajudes a la inversió.
  • Ajudes per sectors: cada comunitat acostuma a comptar amb programes d’ajudes per a sectors: agricultura, turisme, petit comerç, etc.
  • Ajudes a l’autoocupació femenina: els Instituts de la Dona de cada comunitat autònoma són els encarregats de gestionar aquestes ajudes a emprenedores. Són habituals les ajudes a fons perdut, la quantitat de les quals varia en funció de cada regió.
  • Ajudes al desenvolupament rural: és un fons que es gestiona directament de manera comarcal. Els interessats han d’assistir al grup de desenvolupament rural més pròxim per informar-se’n. Pots trobar si n’hi ha un a prop a La Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural.

Incentius i bonificacions

  • Bonificacions en la cotització: la més atractiva i coneguda és la Tarifa Plana de 50 euros, que suposa una rebaixa en la quota de l’autònom a la Seguretat Social perquè comenci pagant 50 euros els primers sis mesos i després vagi incrementant aquesta quantitat progressivament fins a arribar als 267 euros. També són destacables altres bonificacions especials com la de joves de fins a 30 anys, persones discapacitades o dones fins als 35 anys.
  • Bonificacions per a la contractació: la situació econòmica de la crisi s’ha emportat una bona part d’aquestes ajudes, encara que el SEPE en segueix oferint moltes per a diferents perfils de treballadors i també per a persones discapacitades. Complementàriament, algunes comunitats autònomes ofereixen ajudes per a la primera contractació l’import de les quals pot oscil·lar entre els 2.000 € i els 5.000 €.

Així mateix, dins el compromís de CaixaBank com a entitat compromesa amb l’emprenedoria i el petit negoci, l’entitat ofereix ajudes per a emprenedors i autònoms a través de MicroBank.

També des d’Obra Social ”la Caixa” existeix un programa d’ajudes a joves autònoms dins la seva col·laboració amb l’Estratègia d’Emprenedoria i Ocupació Jove del Govern d’Espanya. En concret, es compta amb un fons de 5.000.000 € que es destina a ajudar més de 10.000 joves autònoms.

Necessites ampliar la informació sobre ajudes públiques? Pots visitar el web de SEPE!

Accepto les condicions d'ús.