INNOVACIÓ

L’ús de les TIC a les escoles

Temps de Lectura: 5 minutos

L’ús de les TIC a les escoles
Avatar

CaixaBank

13 Febrer, 2017


Espanya està al capdavant de la Unió Europea pel que fa a l’ús d’ordinadors. Aquest és un dels fets que es desprenen de l’informe (format PDF) Survey of Schools: ICT in Education publicat per la Comissió Europea sobre la penetració de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).

En concret, Espanya, juntament amb Dinamarca, Noruega i Suècia, es troba entre els països amb més ordinadors per alumne, un terminal per cada tres, molt per damunt de la mitjana, que es troba en un terminal per a entre 5 i 7 alumnes.

Aquest no és el primer estudi que situa Espanya al capdavant en aquesta matèria. Més concretament, l’any 2015, la Universitat Internacional de València (VIU) va publicar un informe similar sobre l’ús de les TIC com a eina en la docència europea en què Espanya i el Regne Unit ja estaven llavors per damunt de la mitjana, tant en ordinadors per alumne i el seu ús com en connectivitat a les escoles.

La implementació de les TIC és important, però ho són encara més els beneficis que suposen per als alumnes. Quan s’utilitzen a les escoles ajuden en la construcció de coneixement, sobretot en el transcurs de les etapes educatives, i tenen potencial per formar part de l’aprenentatge autònom de l’estudiant, cosa que reforça la seva autoestima. Donen suport al desenvolupament de les seves habilitats i la seva motivació, i milloren el treball en grup. A més, tenen l’avantatge de ser accessibles des de qualsevol lloc i a qualsevol hora, fet que comporta un aprenentatge sense límits.

Tanmateix, segons l’informe de la Comissió Europea, encara que tenim l’equipament adequat, la nostra connectivitat és baixa i per tant suposa un desaprofitament dels recursos de què disposem i que els alumnes no puguin accedir a grans quantitats de continguts digitals perquè no estan completament connectats. És un problema que el Govern d’Espanya ja va intentar solucionar mitjançant el Programa Escoles Connectades, que ha aprovat una inversió de 330 milions d’euros, amb l’ajuda del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), per aconseguir que totes les escoles disposin d’alta velocitat.

Si ets professor i vols descobrir més coses sobre temes educatius, entra a la plataforma educativa de l’Obra Social ”la Caixa”, eduCaixa, i troba-hi tot el que necessites per preparar i organitzar les clases.

Accepto les condicions d'ús.