ECONOMIA

Com una flor va causar la primera crisi financera de la història

Temps de Lectura: 5 minutos

Com una flor va causar la primera crisi financera de la història
Avatar

CaixaBank

01 Març, 2017


Tots, en major o menor mesura, hem sentit a parlar de les grans crisis econòmiques de la història: el crac del 29, la crisi del petroli, el dilluns negre… Però, què se sap de la crisi de les tulipes? Es tracta de la primera gran crisi financera de la història recent i, tanmateix, és una de les més desconegudes. Com va tenir lloc i quines conseqüències va desencadenar? Avui viatgem en el temps cap al país de les tulipes.

La “tulipomania”

La tulipa va arribar als Països Baixos durant la segona meitat del segle XVI i es va implantar ràpidament, ja que la qualitat de les terres d’aquest país va resultar ser tan bona que van començar a florir tulipes com mai abans se n’havien vist, amb formes, colors i tonalitats fascinants. Amb el temps, les classes més nobles van començar a col·leccionar aquestes flors i, al cap de pocs mesos, la tulipa es va convertir en un veritable símbol de riqueza.

La febre de la tulipa va ser tal que es van començar a fer el que ara coneixem com a “contractes de futur”: els productors prometien lliurar tulipes i els compradors obtenien un dret d’entrega.

El mercat estava en el ple del seu esplendor. A vegades, la gent venia fins i tot alguns dels seus béns més preuats amb l’únic objectiu d’invertir en tulipes. Tot eren beneficis. Es venien mansions, granges i camps de cultiu a canvi d’un únic bulb. Fins i tot es van arribar a vendre 99 tulipes a 90.000 florins (uns 15.000 euros).

Fins que, d’un dia per l’altre, la bombolla va esclatar. El motiu? Una mala collita i la desconfiança de perdre les garanties que s’havien obtingut. Això va provocar que la gent es volgués desfer de les tulipes costés el que costés i el preu d’aquestes, com no podia ser d’una altra manera, es va desplomar. Ja ningú no volia invertir en el mercat de la tulipa i, el pitjor de tot, milers d’inversors i d’estalviadors van perdre tot el que havien guanyat . El país sencer es va arruinar.

La crisi de les tulipes va marcar un abans i un després en la història econòmica mundial, ja que molts dels conceptes que s’apliquen i estudien avui dia van sorgir a partir d’ella.

Vols llegir més sobre història i economia? Visita EduCaixa!

Accepto les condicions d'ús.