ECONOMIA

La integració del canvi climàtic en l’anàlisi econòmica aconsegueix el Nobel d’Economia

Temps de Lectura: 5 minutos

La integració del canvi climàtic en l’anàlisi econòmica aconsegueix el Nobel d’Economia
Avatar

CaixaBank

08 Octubre, 2018


William Nordhaus i Paul Romer han estat guardonats amb el Premi de Ciències Econòmiques del Banc de Suècia en memòria d’Alfred Nobel, conegut popularment com Nobel d’Economia. Els acadèmics destaquen la contribució de William Nordhaus a la integració del canvi climàtic a l’anàlisi econòmica, mentre que en el cas de Paul Romer s’ha subratllat el seu paper en la integració de les innovacions tecnològiques en l’anàlisi de l’economia.

Nordhaus va començar a fer les seves primeres passes en la recerca de l’impacte econòmic del canvi climàtic el 1975, un moment en què amb prou feines s’entreveia el vertader problema a què s’enfronta el món. És el pare de l’economia del clima, i ha advocat per gravar amb impostos l’emissió de diòxid de carboni a l’atmosfera.

El Nobel d’Economia no forma part del llegat d’Alfred Nobel, ja que va ser establert el 1968 pel Riksbanken, el banc central suec, coincidint amb el 300 aniversari de l’entitat i va ser concedit per primera vegada el 1969, quan va distingir el noruec Ragnar Frisch i l’holandès Jan Tinbergen.

Un espanyol entre els preferits

L’economista nascut a Elda (Alacant) Manuel Arellano es trobava a totes les travesses per aconseguir el Premi Nobel d’Economia. Ho hauria fet amb el seu col·lega Stephen Bond de la Universitat d’Oxford, que també apareixia entre els aspirants, segons Clarivate Analytics. Arellano, professor del CEMFI (Centre d’Estudis Monetaris i Financers), va publicar el 1991 l’article “Some Tests of Specification for Panel Data: Monte Carlo Evidence and an Application to Employment Equations”, juntament amb Bond, a Review of Economic Studies.

El CEMFI afirmava en un comunicat recent que “l‘estimador Arellano-Bond ha esdevingut una eina estàndard en l’econometria aplicada. Aquest mètode va ser desenvolupat en col·laboració amb Stephen Bond de la Universitat d’Oxford, qui també ha estat escollit aquest any com potencial guanyador del Premi Nobel. L’article que va presentar aquest mètode ha rebut més de 24.000 cites a Google Acadèmic, la qual cosa el converteix en un dels articles en economia més esmentats de tots els temps”, concloïa.

Hi ha molts més economistes destacats que han estat reconeguts per aquest premi i que han deixat empremta en el seu sector. Descobreix la nostra sèrie d’articles sobre economistes amb Nobel.

Accepto les condicions d'ús.