ECONOMIA

Consells bàsics per invertir #FinanzasXaFollowers

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

15 Novembre, 2018


Ja és aquí el segon capítol de “Finances per a followers”, el nou programa per impulsar l’educació financera que s’emmarca dins el model de banca socialment responsable de CaixaBank, presentat per Javier Muñiz, youtuber educatiu, i Rosa del Blanco, experta en comunicació financera i en el món fintech.

Després de la primera entrega dedicada al pressupost familiar, aquest segon vídeo, que compta com a convidat amb el popular cantant Xuso Jones, se centra a explicar de forma amena i comprensible un concepte que de vegades pot semblar una cosa complexa: inversió. El vídeo aborda la importància que tenen en aquest sentit els conceptes de risc i diversificació.

Què són els productes d'inversió?

Una enquesta en el perfil de Twitter de CaixaBank (@caixabank) revela que un 36% dels enquestats no coneixen la diferència entre un producte d’estalvi i un producte d’inversió. I a aquest 36% cal afegir un 7% més de respostes que creuen que ambdues coses són el mateix. Doncs no, no ho són. Mentre que un producte d’estalvi seria, per exemple, un compte remunerat, un compte d’estalvi o un dipòsit a termini, “invertir és posar a treballar els teus estalvis per aconseguir un objectiu”, explica Javier Muñiz. És a dir, “productes d’inversió serien les accions, els bons, els plans de pensions o una de les opcions més populars, els fons d’inversió”, afegeix Rosa del Blanco.

La principal diferència és que, contràriament als productes d’estalvi, els productes d’inversió impliquen risc, que serà major o menor segons el producte en qüestió. Cada persona pot assumir un cert nivell de risc, segons la seva capacitat econòmica, coneixements, experiència, objectius… Per això, abans de contractar un producte d’inversió, el banc ens farà un test per saber quins productes són més adequats per a nosaltres. I per minimitzar el risc, el que cal fer és diversificar i no posar tots els estalvis en el mateix producte, un risc que el vídeo il·lustra molt gràficament quan Xuso Jones intenta desplaçar una sèrie d’ous en el mateix cistell. Sempre serà menys arriscat disposar els ous en diferents cistells.

Què és, per exemple, un fons d’inversió? Per explicar-ho, el vídeo posa l’exemple d’un concert de rock. Perquè un concert es pugui celebrar en un gran recinte, és necessari que moltes persones facin, cadascuna, una inversió, és a dir, que paguin la seva entrada. Un fons d’inversió vindria a ser una cosa semblant: “es tracta d’un vehicle d’inversió en què un grup de persones inverteix els seus diners de manera conjunta. Després, un gestor professional agafarà aquests diners i els invertirà diversificant en diferents actius. D’aquesta manera, si un va malament, serà més fàcil que es compensi amb un altre que vagi bé. I així és com s’assoleixen èxits que no s’aconseguirien per separat”, explica Rosa del Blanco.

Els millors consells per invertir

El vídeo finalitza, com a resum, amb cinc consells bàsics a tenir en compte a l’hora d’invertir:

  • Buscar assessorament professional.
  • Tenir clar de quants diners es disposa per invertir, i no invertir els que es necessitin a curt termini.
  • Definir bé els objectius d’inversió.
  • Preguntar-se quant risc s’està disposat a assumir.
  • Diversificar per minimitzar el risc.

I sobretot, el més important és sempre entendre bé el que s’està fent. No invertir mai en productes que escapin al nostre coneixement, sinó en productes el contingut dels quals s’entengui clarament.

El proper programa de “Finances per a followers” abordarà un nou tema: com utilitzar la banca online amb seguretat . Us el perdreu?

Accepto les condicions d'ús.