ECONOMIA

Qui és qui en l’elit dels eSports a Espanya

Temps de Lectura: 5 minutos

Qui és qui en l’elit dels eSports a Espanya
Avatar

CaixaBank

28 Gener, 2019


Fa temps que els videojocs s’han convertit en una de les formes d’oci més habituals a Espanya, on l’impacte total en la producció del sector va ser de 3.577 milions d’euros durant l’any 2017, segons dades de l’Associació Espanyola del Videojoc (AEVI). Sí, a Espanya s’hi juga cada cop més i això té una conseqüència molt directa: creix ràpidament el nombre de jugadors d’eSports professionals i, tal com veurem, aquests són cada vegada més competitius en les grans lligues i tornejos internacionals.

Jugar en línia i guanyar-s’hi la vida era una anècdota fa anys, una raresa que a poc a poc es va convertint en una cosa normal a mesura que augmenten el prestigi dels tornejos, la seva remuneració econòmica i el volum d’espectadors que els segueixen cada dia. Per això, a Espanya ja hi ha centenars de jugadors professionals d’eSports, segons l’AEVI, que en el seu llibre blanc dels eSports a Espanya 2018 assegura que “actualment, no només ha augmentat el nombre de jugadors d’alt nivell espanyols que competeixen en l’àmbit nacional i internacional, sinó que les competicions espanyoles també atreuen jugadors estrangers, sobretot europeus”.

Els reis del videojoc més popular

Cada dia hi ha més eSports que organitzen grans lligues i competicions internacionals, però només uns quants mouen autèntiques masses de fans i generen un volum de negoci prou atractiu perquè grans marques patrocinin equips professionals. D’aquests, n’hi ha un que és el líder indiscutible pel que fa a seguiment d’aficionats: League of Legends.

El rei dels MOBA –Multiplayer Online Battle Arena– no només és un dels títols més jugats del món, sinó que també és el que més hores de visualització acumula a Twitch, la plataforma en línia més popular per veure partides en directe.

És precisament en el League of Legends que Espanya té molts dels seus pesos pesants, com el veterà Enrique “xPeke” Cedeño. Aquest murcià de 26 anys va assolir el cel amb el seu antic equip, Fnatic, amb el qual va arribar a guanyar tres League of Legends Championship Series Europe i una Season 1 World Champion.

Un altre campió d’aquest videojoc és Alfonso “Mithy” Aguirre, un canari de 24 anys que ha estat nomenat MVP –millor jugador– en alguns dels tornejos més importants del món. Entre els seus grans èxits, Mithy té dos subcampionats d’Europa i tres victòries en la màxima competició continental.

El fet cert és que League of Legends és un dels videojocs que més alegries ha donat al panorama nacional, per la qual cosa repassar tots els noms de jugadors que es fan amb l’elit mereixeria un article a part; aquí ens limitarem a esmentar Samuel “Samux” Fernández, Carlos “Ocelote” Rodríguez i Isaac “Pepii” Flores com a tres dels jugadors més coneguts, premiats i complets d’Espanya.

Els tiradors més reconeguts

Un dels gèneres més jugats és, sense cap mena de dubte, el dels shooters. Títols com ara Call of Duty o Counter Strike Gobal Offensive tenen potents lligues a escala nacional i internacional. És precisament en aquest últim que Espanya ha tingut, tradicionalment, alguns dels millors jugadors a escala europea. Tot i que aquest any no hi ha cap espanyol a la classificació dels jugadors més importants, sí que hi ha motiu per a l’esperança gràcies a professionals com Christian “IoWel” García, que fa poc va fer el salt a Alemanya per jugar amb un dels millors equips d’aquell país, el Mousesports.

Entre els jugadors espanyols que ja han aconseguit el reconeixement internacional hi ha Jonathan “MusambaN1” Torrent, un experimentat professional que ha guanyat medalles en campionats de rellevància com el GameGun i que ha quedat entre els deu millors de l’Electronic Sports World Cup.

Cal dir que MusambaN1 és, al seu torn, el capità de la selecció espanyola de Counter Strike, un equip que aglutina talents com Mixwell, Dragunov o Meison, entre d’altres.

Però no podem tancar aquest repàs d’alguns dels millors jugadors de Counter Strike sense esmentar l’històric Antonio “FlipiN” Rivas Del Rey, un valencià que fa disset anys que es pren molt seriosament això dels videojocs i que ha guanyat els principals tornejos d’Espanya, com la Lliga de Videojocs Professional o el GAME Stadium 2017.

Talent també en els jocs més nous

A mig camí entre shooter i MOBA, el videojoc Overwatch és un dels més recents del panorama dels eSports, però ja ha aconseguit situar-se com una opció d’allò més atractiva per als que es dediquen professionalment a disparar trets virtuals.

Si més no, això és el que opina Jonathan “HarryHook” Tejedor, un jugador que ve d’altres títols, com Team Fortress 2. Potser és l’experiència en aquest joc el que ha convertit HarryHook en un dels millors del món, fins a l’extrem d’arribar a guanyar, juntament amb el seu equip, la primera temporada de l’OGN APEX, un torneig que fins llavors només havien guanyat els jugadors orientals, considerats els més competitius.

A partir d’aquí, i tal com ha passat amb molts altres jugadors espanyols, HarryHook juga ara als Estats Units, amb el Dallas Fuel, un dels equips més prometedors de l’escena internacional.

Igual que en els esports tradicionals, en els eSports també és habitual que un professional esculli una disciplina i dediqui tots els seus esforços a ser-ne el millor; però aquest no és el cas d’Alberto “neptuNo” González, un jugador total que tant guanya en Counter Strike com en League of Legends o Overwatch. És en aquest últim joc que neptuNo s’ha convertit en un jugador de referència internacional i ha fet el salt des de grans equips a escala nacional, com el Movistar Riders, fins al cor dels EUA amb els Philadelphia Fusion, amb els quals espera arribar a dalt de tot.

Planter i futur en totes les disciplines

Tot i que hem repassat els principals gèneres en què els jugadors professionals d’Espanya destaquen a escala internacional, el món dels eSports és cada dia més ampli i no seria just deixar d’esmentar títols com Hearthstone. El joc de cartes –CCG– més popular del moment gaudeix d’una sòlida base de professionals espanyols que ja estan competint a un nivell molt alt en les cites més importants.

L’exemple perfecte el tenim en el quartet format per AKAWonder, Jac0b0, Dalesom i riku97, quatre jugadors que han representat Espanya en els Hearthstone Global Games, la competició més important d’aquest joc. Encara que aquest equip hagi estat desqualificat fa poc, durant tot l’any s’ha mostrat molt sòlid, ha guanyat països com Suïssa i ha posicionat Espanya entre les seleccions que caldrà tenir en compte en el futur.

Com a conclusió, hem volgut rescatar el que potser és un dels jocs més icònics de la història dels eSports, un que emplena estadis sencers d’aficionats i amb una professionalització que no es pot comparar amb cap altra: Starcraft II.

Per a molts el millor joc d’estratègia en temps real a què es pot jugar actualment, Starcraft II suposa un repte extra per als jugadors que volen dedicar-s’hi professionalment, a causa de la dominació absoluta de Corea del Sud en l’escena internacional. Si hi ha un torneig important, de ben segur que el quadre final el compondran, gairebé en la seva totalitat, jugadors procedents del país asiàtic. Per això és especialment important destacar professionals com Pedro “LucifroN” Moreno i el seu germà Juan “VortiX” Moreno –aquest últim ja retirat–. Ells dos han aconseguit situar-se entre els primers classificats en competicions internacionals que, històricament, han estat monopolitzades per sud-coreans.

En les nombroses entrevistes que han fet aquests germans, sempre han posat l’accent en la dificultat de competir en tornejos internacionals davant de jugadors de països en què es dona més suport a aquest tipus de competicions o que hi tenen més tradició. Així, doncs, cal que siguem conscients del nivell que estan assolint els professionals espanyols dels eSports i valorem, en la seva justa mesura, els èxits que han aconseguit i, sobretot, els que estan per arribar.

Els gèneres més populars en eSports

Shooter o FPS: el clàssic joc de trets –First Person Shooter–, en què els participants, normalment organitzats en equips, disputen partides en diferents pantalles. L’objectiu sol ser matar tots els enemics i, alhora, limitar el nombre de baixes pròpies. Els més populars del gènere són Counter Strike: Global Offensive, Playerunknown’s Battlegrounds, Fortnite i Call of Duty.

MOBA: és l’acrònim de Multiplayer Online Battle Arena, un joc que enfronta dos equips compostos per diferents personatges, cadascun dels quals té habilitats diferents, que complementen les dels altres companys. En els MOBA, la finalitat sol ser destruir la base enemiga, sense que tingui tanta importància el nombre de baixes que es provoquin. Els jocs MOBA més importants són League of Legends, DOTA 2, Heroes of Storm i Overwatch, encara que aquest últim és un joc híbrid, que combina característiques de MOBA i de shooter.

CCG: és l’acrònim de Collectible Card Game. Funcionen com els tradicionals jocs de cartes de fantasia, amb dos competidors enfrontats entre ells que posen en joc una baralla de cartes, que prèviament han personalitzat. Hi ha una gran varietat d’aquest tipus de jocs, però avui dia els CCG més populars són Hearthstone, Magic: The Gathering i Gwent.

Lluita: jocs en què dos lluitadors escullen diferents personatges i lluiten fins que un cau derrotat després d’una sèrie d’enfrontaments. El llegendari Street Figther II és l’exponent màxim d’aquest tipus de jocs, tot i que avui dia els més populars són Street Fighter V, Mortal Kombat X i Super Smash Bros.

RTS: acrònim de Real Time Strategy, o jocs d’estratègia en temps real, un dels gèneres més veterans dels eSports, en què normalment dos jugadors s’enfronten en un mapa virtual, on recol·lecten recursos, construeixen diferents edificis i generen unitats que després combatran entre si. La finalitat és conquerir la base enemiga. Encara que Starcraft II és el gran exemple del gènere, altres títols molt jugats són Age of Empires II o el clàssic Warcraft III.

Futbol: no sorprèn gens que l’esport rei també tingui una gran acollida entre els jugadors d’eSports. En aquest cas, la mecànica és ben coneguda i només hi ha dos títols que es disputen el tron com a millor simulador de futbol: FIFA i Pro Evolution Soccer.

Accepto les condicions d'ús.

POSTS RELACIONATS