SOSTENIBILITAT

Kirolbet Baskonia: l’Aker vol celebrar victòries a Madrid

Temps de Lectura: 5 minutos

Kirolbet Baskonia: l’Aker vol celebrar victòries a Madrid
Avatar

CaixaBank

15 Febrer, 2019


Aquest equip té una mascota, un moltó que es diu Aker, que fa més de set anys que no celebra un títol. Es tracta d’un dels clubs més importants des que es va fundar el 1959

L’esport ho inclou gairebé tot. Podem parlar de competència, esportivitat, ambició i la necessitat d’aspirar a tot i aconseguir títols. Però no hem d’obviar que també s’hi barregen sentiments, unitat i companyonia. Els jugadors i la graderia marquen la continuïtat d’un equip i les seves aspiracions simplement esportives. Aquí és on intervé una altra figura, la de la mascota. Una icona de significat especial en els clubs de bàsquet. És un més, una figura irreemplaçable que acompanya cada èxit i també cada fracàs. En el cas del Baskonia parlem d’un moltó que es diu Aker. La seva figura ha pres una rellevància més important des de l’any 2014, moment en què es va incorporar a l’escut del club. Precisament, va ser durant aquell any que la mascota es va convertir, gairebé sense voler, en una pacificadora que va posar ordre en una batussa que va tenir lloc a Milà.

LA MASCOTA DEL BASKONIA ES VA FER ESPECIALMENT POPULAR L’ANY 2014 PER ACTUAR DE ‘PACIFICADORA’ EN UNA BATUSSA A MILÀ

El 2016 la mascota va viure el seu relleu generacional, després de fer una esmaixada i sortir coixejant del pavelló; després d’aquella acció va agafar el testimoni un nou Aker que va trigar a guanyar-se l’afició de la mateixa manera.

Però hem de remuntar-nos enrere en el temps per entendre la rellevància d’aquesta figura a l’equip basc. Nascuda als anys 80 amb un vestit llampant que s’ha modernitzat amb el pas del temps, als anys 90 es va fer especialment popular per baixar fent pònting des del punt més alt de la cúpula i ser un autèntic especialista acrobàtic. Ara l’Aker és el principal encarregat d’animar l’afició i de fer aixecar tot el públic durant la tradicional onada que es repeteix en cada partit.

Un més de l'equip

L’Aker vol ser part d’un nou èxit per al Baskonia, un club que ha renovat el nom diverses vegades i que es considera un dels millors equips de la màxima competició espanyola. El seu últim partit abans de disputar la Copa va ser al mateix escenari on pretenen tornar a aixecar el títol deu anys després. Van perdre davant el Reial Madrid en un duel frenètic en què es van imposar dues de les millors defenses que veurem en la competició nacional del KO. Malgrat això, només els separa una victòria dels blancs, ja que ocupen el tercer lloc a la Lliga Endesa ACB amb 14 partits guanyats i sis derrotes.

Els vitorians són un dels equips que més vegades han guanyat la Copa del Rei, un total de sis ocasions que es remunten als anys 1995, 1999, 2002, 2004, 2006 i 2009. També han disputat tres finals més, les que van perdre el 1994, el 2003 i el 2008. A aquest gran cartell de títols “copers” s’han d’afegir tres lligues el 2002, el 2008 i el 2010; quatre supercopes d’Espanya el 2006, el 2007, el 2008 i el 2009, i un Trofeu Associació el 1985.

EL BASKONIA HA AIXECAT LA COPA DEL REI EN SIS OCASIONS, L’ÚLTIMA FA DEU ANYS. NOMÉS HAN PERDUT TRES FINALS

Als seus aficionats se’ls coneix com els ‘Golden State Warriors’ europeus i els seus inicis es remunten al 3 de desembre de 1952 com una de les seccions del Club Deportivo Vasconia. El seu èxit europeu més important va arribar el 1996, moment en què van aconseguir la Recopa d’Europa i van arribar a dues finals de la mateixa manera que amb l’Eurolliga.

José Antonio Querejeta en la presidència del club, el Fernando Buesa Arena i l’Aker són els grans exponents d’aquest club, acompanyats per un gran cartell de jugadors llegenda, com Tiago Splitter, Marcelinho Huertas, Kenny Green, Nemanja Bjelica, Perasovic, Walter Hermann, Andrés Nocioni, Luis Scola, Marcelo Nicola, Pablo Laso, Calderón, San Emeterio, Jorge Garbajosa, Carl English o Bourousis, entre altres.

VELIMIR PERASOVIC AFRONTA LA SEVA TERCERA ETAPA AL CAPDAVANT DEL BASKONIA. EL SEU EQUIP ÉS UN DELS QUE MILLOR DEFENSEN I QUE ES MOSTREN MÉS INTENSOS A LA PISTA. VA GUANYAR LA COPA EL 1995 COM A JUGADOR I EL 2006 COM A ENTRENADOR

Una de les grans llegendes que s’han enfundat la samarreta del Baskonia és el tècnic Velimir Perasovic. L’entrenador croat de 54 anys és un dels grans històrics que ha alternat les seleccions de Iugoslàvia i Croàcia amb grans clubs europeus. Com a jugador ho ha aconseguit pràcticament tot: tres copes d’Europa, quatre lligues de Iugoslàvia, una Copa de Croàcia, una Copa del Rei el 1995 i una Recopa. En la selecció iugoslava encara es recorda la medalla d’or aconseguida amb Iugoslàvia a l’Argentina el 1990 i l’Eurobasket obtingut a Itàlia només un any després. Amb Croàcia va guanyar dues medalles de plata i dues més de bronze. En la seva etapa com a tècnic, Perasovic ha estat campió de la Copa del Rei amb el Baskonia el 2006, campió de la Supercopa amb el mateix equip el 2007, campió a Croàcia amb el Cibona de Zagreb el 2009 i de dues lligues a Croàcia en aquell mateix any i el 2010. També va aconseguir l’Eurocup amb el València Basket el 2014.

Va debutar com a tècnic amb la Caja San Fernando de Sevilla el 2004 i ha dirigit altres equips de la nostra Lliga, com l’Estudiantes el 2007-2008, el València durant el període 2012-2015 i en tres etapes al capdavant del Baskonia. Va tornar a Vitòria l’any passat, i ho va celebrar tota la seva afició. Es mostra com un entrenador temperat, especialment analític amb el joc del seu equip i a l’hora de fer l’‘scouting’ de l’equip rival. Ha reforçat la defensa del seu equip i planteja el rebot com un aspecte prioritari per evitar derrotes en els minuts finals, com l’última encaixada davant el Reial Madrid a domicili.

LES INCORPORACIONS DE MARCELINHO HUERTAS, POINIER I TIMMA ELS HAN FET ENCARA MÉS COMPETITIUS

Els vitorians són un dels equips que més s’han reforçat aquesta temporada amb incorporacions com les de Janis Timma, Vicent Poirier, Marcelinho Huertas, Jayson Granger i Jordan McRae; mentre que l’única sortida que assenyalem és l’aler-pivot francès Kim Tillie, actualment a la plantilla de l’Olympiacos.

Per a la Copa, Velimir Perasovic comptarà amb jugadors com Adjdin Penava, Luca Vildoza, Miguel González, Johannes Voigtmann, Matt Janning, Llimane Diop, el capità Tornike Xengelia, Darrun Hilliard, Patricio Garino, Shavon Shields i Youssoupha. A més dels ja esmentats Huertas, Poirier o Janning. Un cartell de gran importància amb què l’Aker i el Baskonia pretenen aixecar la seva competició preferida deu anys després.

Accepto les condicions d'ús.