INNOVACIÓ

La gran apagada halògena

Temps de Lectura: 5 minutos

La gran apagada halògena
Avatar

CaixaBank

18 Març, 2019


L’any 1880, Thomas Alva Edison va obtenir la patent de la bombeta de filament de carboni, un invent que es va utilitzar durant més de 100 anys. Més tard van arribar les bombetes halògenes ―de fet, una evolució de la bombeta incandescent d’Edison―, que es van utilitzar àmpliament a finals del segle XX. Ambdues van conviure durant un temps, però ara ja són cosa del passat. Almenys a Europa.

El motiu és la normativa de la Comissió Europea, que obliga a retirar progressivament les tecnologies poc ecològiques, d’alt consum i escassa eficiència, i que cerca afavorir tecnologies d’il·luminació més sostenibles. La incandescència va començar a eliminar-se l’any 2009, i va desaparèixer per complet l’1 de setembre de 2012. El mateix ha succeït amb els llums halògens, que van iniciar la seva apagada el 2016 i, després d’algunes moratòries, van deixar de fabricar-se definitivament l’1 de setembre de 2018. Després d’esgotar les existències, des de l’1 de gener de 2019 les bombetes halògenes ja no poden comprar-se en cap país de la Unió Europea.

La il·luminació LED, la millor alternativa

A la pràctica, això suposa substituir els sistemes antics per la il·luminació LED. És cert que les bombetes d’aquest tipus són més cares, però l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) espera que l’augment de la seva oferta comporti una baixada progressiva dels preus.

En efecte, el procés de fabricació d’un LED és ara més senzill i en els últims anys el preu de venda ha anat baixant notablement. A més, les bombetes LED compten amb no pocs avantatges relacionats amb una major eficiència, estalvi energètic i sostenibilitat.

Major eficiència: les bombetes LED consumeixen deu vegades menys que les halògenes i subministren la mateixa quantitat de llum. Per tant, encara que siguin una mica més cares, són fins a 10 vegades més eficients, i la inversió es recupera ràpidament.

Estalvi energètic: quan tots els dispositius halògens s’hagin substituït per LEDs, l’estalvi energètic anual serà de 48 TWh, és a dir, l’equivalent al consum elèctric d’11 milions de llars. O, aproximadament, el que consumeix tot el país de Portugal durant un any.

Sostenibilitat: es preveu que l’estalvi energètic redueixi en 15,2 milions de tones les emissions de CO2 per a l’any 2025. Això equival a les emissions que generen aproximadament dos milions de persones.

A més, les bombetes LED no s’escalfen, s’encenen instantàniament, no perden qualitat de llum amb el temps i estan fetes íntegrament de materials reciclables, de manera que, al final del seu ús, les bombetes també seran reciclades.

Segons dades d’Anfalum, el 2017 la tecnologia LED ja tenia una quota de mercat del 63 %, sis punts més que el 2016. Amb la desaparició de les bombetes halògenes, ara la quota no pot fer altra cosa que pujar.

Accepto les condicions d'ús.