INNOVACIÓ

Com s’ha d’utilitzar WhatsApp de manera segura

Temps de Lectura: 5 minutos

Com s’ha d’utilitzar WhatsApp de manera segura
Avatar

CaixaBank

12 Abril, 2019


És l’eina de comunicació personal més important de tot el món

En fan ús pares, fills, nets i fins i tot els avis. Grups d’amics, de pares de l’escola i de companys de classe. Parelles, equips de treball i persones amb una afició en comú. WhatsApp forma part de la vida quotidiana de moltes persones. Tantes, que la darrera xifra coneguda d’usuaris d’aquesta aplicació supera els 1.500 milions arreu del món.

A WhatsApp, hi compartim de tot: informació de la feina, mems, vídeos divertits, fotografies dels nostres fills, autofotos, avisos i fins i tot notícies falses sense que ens n’adonem. Un intercanvi d’informació com aquest demana que prenguem consciència sobre la manera com utilitzem aquesta eina.

Tot i que es tracta d’una aplicació segura, que fa servir un sistema d’encriptació dels missatges d’extrem a extrem, el fet cert és que sempre està en el punt de mira d’algunes persones malintencionades. Distribuïdors de programes maliciosos (malware) i creadors d’informacions falses veuen WhatsApp com un mitjà ideal per estendre’ls entre un públic massiu. Per això no és gens sobrer saber com podem incrementar la nostra seguretat a l’hora de fer servir aquesta aplicació, que ja és part essencial de les nostres relacions socials.

Està activada l'encriptació?

El sistema d’encriptació de missatges d’extrem a extrem que utilitza WhatsApp suposa que ningú més que no sigui l’emissor i el receptor del missatge pot llegir la informació que s’envien. Ni tan sols WhatsApp. Aquesta és una funció que apareix habilitada per defecte; tanmateix, convé verificar-la quan es vol compartir informació sensible, com ara dades bancàries o financeres.

Fer-ho és molt senzill. Només cal tocar a sobre del nom del contacte en una finestra de xat i anar a l’opció Encriptació. En fer-ho, hi apareixerà un patró de 60 dígits i un codi QR que són únics per a cada xat. El contacte tan sols ha d’escanejar aquest codi per confirmar que l’encriptació està activada. Si no hi és present, físicament, se li pot enviar per SMS o correu electrònic el codi de 60 dígits perquè el compari amb el que apareix al seu telèfon. Si coincideixen, el xat és segur.

En aquest sentit, també convé activar les notificacions de seguretat de WhatsApp, perquè ens avisaran si un nou dispositiu accedeix a un xat existent. En aquests casos sempre es genera un nou codi de seguretat. Així es podrà verificar l’encriptació en aquestes circumstàncies.

Verificació en dos passos

Una altra bona pràctica a l’hora d’evitar que un tercer accedeixi al nostre compte de WhatsApp sense permís consisteix a activar la verificació en dos passos. Aquesta opció permet crear un codi de sis dígits per assegurar-nos que qualsevol intent de verificació del nostre número de telèfon a WhatsApp demana un PIN que haurem creat nosaltres mateixos. És a dir, si algú ens roba el telèfon, haurà d’introduir una contrasenya més si vol accedir als nostres xats. WhatsApp la hi demanarà cada set dies per confirmar que és l’usuari original qui fa servir l’aplicació.

Aquesta no és una eina de protecció infal·lible, però limita en el temps el dany que pugui causar un tercer que hagi robat el telèfon i que vulgui extreure informació de les converses de WhatsApp.

Qui pot veure'ns?

Hi ha un gran nombre d’informació que podem compartir per WhatsApp amb qualsevol usuari sense adonar-nos-en. Limitar-la és una bona manera d’augmentar la nostra privacitat i seguretat.

En aquest sentit, dins l’opció Privacitat del menú es pot gestionar qui pot veure el nostre estat, la nostra imatge de perfil o la informació del compte. També es pot desactivar l’opció de mostrar la ubicació en temps real, una informació que convé no compartir sense control.

Còpies de seguretat

Fer còpies de seguretat dels xats de WhatsApp és una bona pràctica si volem conservar certa informació. Fer-ho a través del núvol és molt còmode, però resta privacitat. La raó és que la informació que s’emmagatzema a Google Drive o iCloud no està encriptada i podrien llegir-la altres persones o entitats.

L’alternativa són les còpies de seguretat locals als telèfons que ho permetin i verificar que no estan actives les que es desen al núvol. En un iPhone, que sempre emmagatzemarà aquestes còpies a iCloud, cal deshabilitar la còpia de seguretat automàtica, mentre que en el cas d’un Android s’ha d’indicar que mai no es desi a Google Drive.

Contingut maliciós

L’immens intercanvi d’informació que es produeix avui dia demana que tots siguem responsables dels continguts que compartim. WhatsApp és una eina que pot arribar a viralitzar contingut maliciós, com ara un virus o informació falsa, simplement perquè no hem anat amb cura a l’hora d’obrir o de compartir un missatge.

Si rebem algun missatge sospitós, el millor de tot és no interactuar-hi ni compartir-lo. En concret, WhatsApp recomana estar alerta quan rebem missatges amb faltes d’ortografia o errors gramaticals, els que ens demanin que obrim un enllaç, els que ens sol·licitin informació personal o financera, els que incitin al seu reenviament o els que indiquin que haurem de pagar per l’ús de WhatsApp. També convé anar amb cura amb les imatges i els vídeos.

A través d’aquesta aplicació es poden rebre atacs de phishing, desinformació, estafes i fins i tot segrestos del mateix compte que arriben de coneguts als quals han suplantat prèviament. Malauradament, l’assetjament i l’extorsió també són habituals, raó per la qual convé emprar aquesta aplicació amb sentit comú. També educar els nens i els adolescents sobre el fet que un ús saludable de la tecnologia és fonamental. Per aconseguir-ho, són els adults qui han d’aprendre primer com usar-les de manera segura.

Accepto les condicions d'ús.