ECONOMIA

#FinancesXaFollowers VI: una recepta per a la nostra salut financera

Temps de Lectura: 5 minutos

#FinancesXaFollowers VI: una recepta per a la nostra salut financera
Avatar

CaixaBank

24 Abril, 2019


En el sisè lliurament de «Finanzas para followers», el projecte de CaixaBank per impulsar l’educació financera i explicar, de manera amena i comprensible, els conceptes financers amb què ens trobem cada dia, el presentador Javier Muñiz compta amb la presència d’Alma Obregón, mare, runner i rebostera. Junts respondran als dubtes que han arribat al canal de Twitter de CaixaBank (@CaixaBank), convertint aquesta última entrega de #FinanzasXaFollowers en unes «FAQ sobre les finances personals».

Què passa, per exemple, si un mes gasto més del que tinc al compte? Poden passar dues coses, explica Javier Muñiz: «que ens arribi el rebut i, com que no hi ha diners, que el banc el torni, la qual cosa ens suposaria alguna despesa addicional». Però també podria passar que el banc avancés l’import que cal pagar i que hàgim de tornar-lo amb els interessos o les comissions corresponents. Llavors tindríem el que s’anomena «un descobert» o, en unes altres paraules, estaríem en «números vermells».

Un amic m’ha demanat que li avali un préstec. Què faig?, demana un altre internauta. Doncs, senzillament, has de saber que «si l’avales, estàs responent tu per aquesta persona, per la qual cosa si aquest familiar o amic no pot pagar el préstec, te n’hauràs de fer càrrec tu». Així que «molt de compte amb això», alerta Javier Muñiz.

Un altre dubte recurrent és sobre què podria passar si un banc cau en fallida. Si el meu banc falleix, perdria els meus diners?, pregunten des de Twitter. La resposta és que no «perquè el Fons de Garantia de Dipòsits protegeix els clients dels bancs fins a 100.000 euros, en dipòsits o comptes corrents», explica Javier Muñiz. Així que si tens la sort de tenir més de 100.000 euros, «el millor és repartir-los entre diversos bancs», afegeix Alma Obregón.

I què passa si surto una nit, em roben la targeta i es gasten els meus diners? No passaria res perquè fa poc ha entrat en vigor una normativa que protegeix els titulars de targeta, de tal manera que, si ens roben, només caldria assumir un màxim de 50 euros. De totes maneres, llevat que hi hagi frau per part nostra, la majoria dels bancs es fan càrrec del total de l’import robat. Això sí, «és molt important avisar el banc com més aviat millor».

Un altre tuiter pregunta: Me’n vaig de vacances fora d’Espanya. Puc fer servir la targeta a l’estranger? Evidentment, la resposta és que sí: les targetes es poden usar a l’estranger. Però no tan sols es pot, sinó que són molt més pràctiques. Quan ets lluny de casa «no és recomanable anar només amb diners en efectiu, perquè si et roben un feix de bitllets, ningú no te’l torna», adverteix Javier Muñiz. A més a més, quan s’està de viatge, és molt probable que necessitis llogar un cotxe o reservar una habitació d’hotel «i, per a això, el més probable és que et demanin una targeta de crèdit».

Una recepta per a la nostra salut financera

 El vídeo s’acaba amb una recepta per millorar la nostra salut financera, que té tres parts diferenciades: l’estalvi, l’endeutament i la inversió.

  • Estalvi: la base del plat. Té tres ingredients: el pressupost, el preestalvi (és a dir, estalviar a principis de mes) i el fons d’emergència (que seria l’equivalent a menjar de túper).
  • Endeutament: un toc de sabor. És com un picant: una mica ens pot donar bon sabor i ajudar-nos a complir els nostres objectius… però molt se’ns pot posar malament. Sempre que demanis un préstec, fes servir la TAE per comparar els preus de les diverses ofertes existents. I evita sobreendeutar-te: que els deutes no sobrepassin mai el 30 o 40% dels teus ingressos.
  • Inversió: el llevat dels teus estalvis. Les inversions poden fer que els teus estalvis pugin. És bo pensar a invertir-ne una part, que seria com posar-los a foc lent, cercant rendibilitat perquè els estalvis no perdin valor. Però, ull!, com més rendibilitat, més risc. Això seria com el sucre, que com més n’hi poses, més dolç està, però assumint el risc d’empatxar-nos. El millor de tot és diversificar les inversions per minimitzar-ne el risc, ja que no podem eliminar-lo del tot. És a dir, «no posar tots els ous al mateix cistell», que deia l’àvia d’Alma Obregón.

Si seguim tots aquests consells, gaudirem d’una salut financera perfecta, fantàstica… i deliciosa. Recorda seguir el hashtag #FinanzasXaFollowers i el perfil a Twitter de CaixaBank (@CaixaBank) per estar sempre informat.

Accepto les condicions d'ús.