INNOVACIÓ

“Els sistemes de protecció d’incendis no estan orientats a les necessitats reals dels clients”

Temps de Lectura: 5 minuts

“Els sistemes de protecció d’incendis no estan orientats a les necessitats reals dels clients”
Avatar

CaixaBank

09 Juliol, 2019


Carolina Vilas, CEO de Titan Fire System, guanyadora dels Premis EmprenedorXXI a Aragó.

“Després de més de deu anys d’experiència en el sector de la protecció contra incendis, ens vam adonar que aquests elements fonamentals continuaven fallant constantment: no podíem mirar cap a un altra banda.”

La seguretat és el més important. A l’empresa aragonesa Titan Fire System ho saben prou bé. Carolina Vilas, la seva CEO, va detectar errades en els dispositius de detecció d’incendis durant més de deu anys d’experiència en el sector i va decidir desenvolupar sistemes nous per millorar-los: “un sistema de protecció per als sistemes que ens protegeixen”. Aquesta tecnologia és una realitat que s’implanta progressivament a Espanya. Gràcies al seu compromís amb la millora de la seguretat contra els incendis, la companyia ha guanyat recentment els Premis EmprenedorXXI a Aragó.

Què us ha aportat com a empresa ser un dels guanyadors dels Premis EmprenedorXXI?

Suposa la confirmació que anem pel bon camí i que estem complint els nostres objectius. És un reconeixement a aquests anys de molta feina, esforç, dedicació i bones decisions.

Per què els sistemes tradicionals d’extinció d’incendis no són prou eficaços?

Els sistemes d’extinció actuals es revisen cada tres mesos, però, com que es tracta d’elements a pressió, en el moment en què hi ha una fuita queden inservibles. Fins i tot es poden arribar a trencar, la qual cosa és una pèrdua per la gran inversió que suposen per a les empreses. Quan es produeix un incendi, aquests elements haurien de funcionar correctament; que no ho facin és un punt feble. El nostre sistema es converteix, d’aquesta manera, en la protecció per als sistemes que ens protegeixen.

D’on ve la vostra voluntat de millorar els sistemes existents?

Després de més de deu anys d’experiència en el sector de la protecció contra incendis, ens vam adonar que aquests elements fonamentals continuaven fallant constantment; no podíem mirar cap a una altra banda. Titan Fire System va néixer de la necessitat de crear el primer sistema de monitoratge d’elements d’extinció que aconsegueix un control total sobre la instal·lació (grups d’incendis, ruixadors, boques d’incendis, extintors, canonada…) i és l’alerta més ràpida en cas d’incendi.

Per què penseu que s’han produït tan poques innovacions en aquest sector?

El sector de la protecció contra incendis, i en concret la protecció activa, és un sector molt madur i ancorat en la normativa. Ara és el moment d’introduir-hi tecnologia i ampliar-ne la visió, mirant no només la normativa, sinó també la necessitat real.

En què es diferencia un manòmetre Titan d’un manòmetre normal i com pot ajudar en cas d’incendi?

Els manòmetres TITAN, a més de tenir la funció d’un manòmetre convencional, estan dotats de diferents sensors que controlen el funcionament i l’ús dels elements d’extinció. D’aquesta manera, aconseguim controlar pujades i baixades de pressió, moviment, pèrdua d’anella de seguretat, manteniment intel·ligent i control de localització. En cas d’ús de l’element d’extinció, aquest ens informa de l’alarma més crítica d’“incendi”, des de l’ús d’un extintor fins a l’ús d’una boca d’incendi en un punt en concret. Aquest factor suposa un gran avenç per a l’evacuació d’emplaçaments tan crítics com un creuer, un hospital o un centre comercial.

Com funciona el sistema i quina és la seva principal innovació? De quins elements consta?

Titan Fire System fabrica el primer sistema de manòmetres intel·ligents per a elements d’extinció. Es tracta d’un ecosistema amb quatre pilars fonamentals: manòmetres intel·ligents, app per a instal·lació i manteniment intel·ligent, programari amb plànol interactiu i personalitzat encarregat de la gestió de totes les alarmes de la instal·lació i iCloud (connexió en el núvol).

Els nostres manòmetres emeten via ràdio l’estat de la instal·lació i totes les seves alarmes al nostre hub. Aquesta informació s’envia al núvol, on es gestiona per fer una triple trucada: a l’empresa final, a l’empresa de manteniment i a la central receptora d’alarmes. D’aquesta manera, tens el control total de la instal·lació i el sistema es converteix en l’alarma més ràpida en cas d’incendi.

En quin percentatge millora la resposta de l’usuari en cas d’incendi?

En un 100%, ja que en el moment d’utilitzar l’element d’extinció el sistema ja està enviant una alarma d’incendi i s’assegura que tot funcioni correctament en el moment d’ús.

A quin tipus d’empresa s’adreça aquest sistema?

S’adreça a sectors crítics, grans superfícies i llocs amb gran afluència de públic, llocs amb grans instal·lacions de protecció contra incendis. El seu control és vital per reduir danys materials i humans.

Com ha estat el procés de desenvolupament del producte?

Ha estat un camí dur, ja que es tractava d’una gran innovació. Hem hagut de trencar moltes barreres per ser els primers. No teníem cap referent en què basar-nos, cosa que ha suposat molt d’esforç per aconseguir desenvolupar un gran producte des de zero. Hem hagut de recórrer tot el camí: tres patents, desenvolupament del sistema i, finalment, la fabricació en sèrie.

El pas següent és la internacionalització? Quins són els vostres projectes futurs?

El nostre sistema és pioner en la monitoratge d’elements d’extinció, per la qual cosa no hi ha cap norma que englobi tot el sistema; la tecnologia va més de pressa que la normativa. Actualment estem treballant en el desenvolupament d’una normativa a escala mundial que englobi tot el producte.

Pel que fa a projectes futurs, Titan Fire System es troba en desenvolupament continu i estem treballant en diferents productes ─més enllà del sector de protecció contra incendis,─ que veuran la llum el 2020.

Quin consell donaries a un emprenedor que vulgui emprendre un negoci propi en el sector tecnològic?

Emprendre és un camí dur, que requereix molt d’esforç i dedicació, però en què, alhora, s’aconsegueixen grans metes. Si tens un somni, una idea, lluita per ella com ho he fet jo.

Accepto les condicions d'ús.