SOSTENIBILITAT

“El nostre objectiu és crear productes honestos amb els clients i amb el medi ambient”

Temps de Lectura: 5 minutos

“El nostre objectiu és crear productes honestos amb els clients i amb el medi ambient”
Avatar

CaixaBank

23 Agost, 2019


Carlos Camarero, cofundador de BRAVO Food Design, empresa guanyadora del Premi EmprenedorXXI a La Rioja

“La carn és una font de proteïna de gran qualitat, altament digerible, que conté els vuit aminoàcids essencials”

BRAVO Food Design ha creat Cherky, una marca de barretes energètiques i snacks elaborats a partir de productes carnis totalment innovadors. L’empresa, fortament compromesa amb la sostenibilitat i les bones pràctiques de benestar animal, rescata la carn com a aliment “paleo” (aquells que ja estaven disponibles en el paleolític) i com a producte essencial per al nostre organisme. La seva proposta es presenta com una alternativa més sana que la barreta energètica tradicional. L’empresa ha estat guardonada amb el Premi EmprenedorXXI a La Rioja, un guardó que pretén donar suport i visibilitat a projectes innovadors. Carlos Camarero és cofundador de la companyia.

Què significa per a BRAVO Food Design ser un dels guanyadors del Premi EmprenedorXXI?

Per a nosaltres és un reconeixement a l’esforç que suposa per a una empresa tan jove invertir en innovació. També confirma, d’alguna forma, que estem fent les coses bé i que el nostre projecte té potencial. A més, el Premi EmprenedorXXI és un gran aparador, i ser-ne un dels guanyadors ens proporciona visibilitat en un moment en què volem donar a conèixer Cherky i els productes que hem creat.

Quin és el concepte que hi ha darrere de BRAVO Food Design?

El nostre objectiu principal és crear productes que siguin honestos amb els nostres clients i amb el medi ambient. És evident que existeix un problema en l’alimentació actual; nosaltres entenem que la indústria alimentària i els productes ultraprocessats hi tenen una responsabilitat molt important. Per això ens hem centrat a desenvolupar un catàleg de productes carnis sense additius artificials, conservants ni sucres afegits. Els nostres productes estan fabricats amb vedella criada en llibertat i porc ibèric d’enceball. A més, els snacks Cherky estan dissenyats per ser consumits en qualsevol moment i lloc.

Per què vau triar la carn com a primera matèria per als vostres productes?

Ens encanta la carn i som una empresa càrnia, per la qual cosa innovar en aquest sector era el més fàcil per a nosaltres. El sector carni és un sector molt gran i molt madur, i entenem que hi ha una bona oportunitat per a productes diferents que aportin valor afegit. A més, des del punt de vista nutricional, és difícil trobar ingredients més densos que la carn. A Cherky ens esforcem per aconseguir carn de qualitat provinent d’animals criats de forma responsable; per això gran part dels nostres proveïdors tenen el segell BIO.

Quins són els avantatges del seu consum per al nostre organisme?

La carn és una font de proteïna de gran qualitat, altament digerible, que conté els vuit aminoàcids essencials (no generats per l’ésser humà) que el cos ha d’aconseguir a través de l’alimentació. La carn vermella, en concret, és una gran font de vitamina B12, vital per al funcionament correcte de pràcticament tots els sistemes del nostre cos. La carn vermella també conté nivells elevats d’altres vitamines del grup B. També és una font natural molt rica en creatina, que, a més de contribuir a la recuperació muscular, és una font d’energia vital per al cervell. I per acabar, destacaria que, entre moltes altres qualitats, la carn vermella té una alta concentració de CLA (àcid linoleic conjugat), un àcid gras molt beneficiós per a l’organisme.

Què és el CLA i quin efecte té sobre el nostre organisme?

La vedella proporciona un àcid gras anomenat àcid linoleic conjugat (en anglès, CLA). Curiosament, durant l’última dècada s’ha observat que el CLA pot ser efectiu en la reducció de la incidència del càncer, però encara cal acabar de demostrar el seu efecte en humans. El CLA també ha estat investigat per la seva capacitat de modificar la composició corporal, per la qual cosa podria jugar un paper clau en dietes de reducció de pes. De fet, el CLA es pot comprar com a suplement alimentari en qualsevol botiga de nutrició.

El consum de carn, en especial de carn vermella, ha adquirit certa mala fama, ja que s’ha relacionat amb l’aparició de diverses malalties. L’Organització Mundial de la Salut (OMS), a partir de diversos estudis, recomana un consum limitat d’aquest tipus de producte. Què hi ha de veritat en això?

Som molt conscients de la preocupació social que hi ha al voltant del consum de carn, però creiem que darrere de molts d’aquests estudis s’amaga un interès comercial. Es fan sobre grups de control molt heterogenis, que no són prou amplis, per la qual cosa és pràcticament impossible controlar durant el període necessari la dieta duta a terme per tots els seus individus. També cal tenir en compte qui finança cada estudi. Normalment, són empreses que no volen que aquest estudi els perjudiqui. Això ja ho vam veure en el passat, per exemple, amb el consum de greix. Durant els anys seixanta se’l va demonitzar, i ara resulta que no només és tan dolent, sinó que, a més, aporta beneficis.

Fins i tot així, hi ha diversos punts en què coincidim amb aquests estudis. El primer és la desaprovació total dels productes carnis ultraprocessats. Aquests aliments estan plens d’ingredients no recomanables per al consum humà. També hi compartim la preocupació social per les pràctiques agrícoles irresponsables, sobretot amb la ramaderia de concentració.

Una barreta energètica Cherky proporciona la mateixa energia a un esportista que una barreta energètica tradicional? És una opció més sana?

No tot el que té forma de barreta és saludable; hi ha barretes amb més sucre que un dònut. Estem fent els primers estudis nutricionals i el fet cert és que superen les nostres expectatives.

Una barreta de 35 grams en proporciona 9 de proteïna, 1,4 de greix i 8,8 d’hidrats, i 97 kcal. Oferim una barreta amb unes propietats nutricionals millors que les de la majoria de productes presents en el mercat, amb la gran diferència que està feta a base de carn, fruita i verdura, per la qual cosa s’assimila molt millor que una barreta tradicional.

El vostre producte s’adreça únicament al món de l’esport?

Ni molt menys! Som una empresa que elabora productes carnis i que es pren molt seriosament l’alimentació dels seus clients. Això dona com a resultat uns productes gustosos i molt nutritius alhora. A més de les barretes, tenim una línia d’embotit en format snack, amb un catàleg de gustos més divertit i molt superior nutricionalment a un embotit tradicional. Com a anècdota, podria comentar que moltes mares ens demanen els nostres embotits perquè els seus fills els portin a l’escola.

Com elaboreu els gustos dels vostres productes?

La idea és treballar amb ingredients que combinin i potenciïn el gust natural de la carn sense saturar el paladar, i d’aquesta manera aconseguir un gust elegant. Ens agrada pensar que fem receptes de restaurant en miniatura. Porc ibèric amb poma i mostassa, o amb cítrics i albercoc; vedella amb all negre i cafè, o amb remolatxa i nabius són alguns dels nostres gustos. No podia ser de cap altra forma: si els productes no son bons, no es venen, per molt sans que siguin.

Quines són les noves línies de producte que esteu desenvolupant?

A més de les barretes i dels sticks d’embotit de porc ibèric i vedella, el 2019 traurem una gamma amb gall dindi i tenim programat el desenvolupament de dues noves gammes de producte. Desenvoluparem el catàleg de snacks carnis més potent d’Europa.

Com ha estat el vostre procés de desenvolupament empresarial?

Llarg, però també molt emocionant. El 2016 vam començar a comercialitzar aliments del tipus jerky a Espanya. Es tracta d’un dels snacks més consumits al món, i nosaltres vam ser pioners aquí. Aquest mateix any vam començar a plantejar-nos la idea de desenvolupar la barreta, cosa que va desembocar en un acord de col·laboració molt estret i molt més ampli del que esperàvem amb el Centre Tecnològic Alimentari CTIC-CITA (que hem costejat amb fons propis).

La Rioja té una indústria càrnia tradicional molt potent, i això ens ha proporcionat oportunitats com la de tenir unes instal·lacions pròpies en què començar a elaborar els productes que hem desenvolupat.

Per què el benestar animal és tan important per a la vostra empresa?

Per a nosaltres és un aspecte bàsic. Som conscients de la responsabilitat que tenim, com a empresa alimentària, en la salut dels nostres clients, però també de l’impacte que generem en el medi ambient.

Com que el nostre objectiu és oferir el millor producte possible, treballem amb carn de la màxima qualitat. En el cas de la vedella, la cria en extensiu o en granja de concentració suposa una diferència brutal, molt similar a la que hi ha entre un porc ibèric d’enceball criat a la devesa i un porc engreixat a base de pinso.

Quines accions dueu a terme perquè els animals que feu servir per a l’elaboració dels vostres productes tinguin una millor qualitat de vida?

Estem involucrats en un clúster d’empreses de La Rioja format per l’Asociación de Ganaderos de las 7 Villas, l’escorxador de Logronyo i el CTIC-CITA per estudiar com millora la qualitat gustativa i nutricional de la carn. El que intentem fer és estudiar la diferència entre una alimentació amb pinso tradicional, pinso orgànic i pastura. D’altra banda, l’escorxador reduirà l’estrès de l’animal abans de sacrificar-lo mitjançant la millora de les seves instal·lacions i nosaltres desenvoluparem, juntament amb el CTIC-CITA, dos productes innovadors que posin de manifest el valor aquesta carn. També estem certificant els nostres productes amb una línia BIO, que garanteix una cria més responsable.

Quins efectes té el benestar animal sobre el producte final?

Estem parlant de carn infinitament més gustosa, amb una aportació nutricional que es veu reflectida en el perfil gras dels nostres productes amb uns alts percentatges de greixos monoinsaturats i poliinsaturats, més saludables per a l’ésser humà. A més, és molt important el retorn que una pràctica ramadera responsable té en el medi ambient. Els animals, en pasturar i moure’s pel terreny, promouen la salut i la regeneració del sòl.

Quins són els vostres objectius a mitjà termini com a empresa? Penseu en l’expansió internacional?

El nostre objectiu és convertir-nos en una empresa de referència en el sector dels snacks carnis en particular i de l’alimentació saludable en general. A mitjà termini, el nostre objectiu és estar presents en lineals de gran distribució. Com que són lleugers i sense problemes de conservació, els nostres productes els podem vendre a través del web a tot Europa, cosa que fem des del principi. Més endavant, Anglaterra, Itàlia, França i Alemanya són els principals mercats a què accedirem.

Quin consell donaríeu a un jove que vulgui posar en marxa una empresa relacionada amb el món de l’alimentació?

Com en totes les empreses, l’equip és el més important. Segons el meu parer, una persona sola pot tenir i desenvolupar una idea, però per aconseguir dur-la a una escala industrial i construir-hi una empresa al voltant cal estar acompanyat de persones que aportin el necessari per tirar aquest projecte endavant. Especialment en alimentació, sector en el qual portar un producte innovador al mercat és molt costós. En aquest aspecte, podem dir que l’equip de socis fundadors hem tingut sort.

Accepto les condicions d'ús.