SOSTENIBILITAT

Objectius de Desenvolupament Sostenible: hi arribarem o no, al 2030?

Temps de Lectura: 5 minutos

Objectius de Desenvolupament Sostenible: hi arribarem o no, al 2030?
Avatar

CaixaBank

25 Setembre, 2019


Ja han passat quatre anys des que països d’arreu del món van acordar com afrontar els grans desafiaments. Aleshores, l’ONU va establir la seva Agenda 2030 per erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom. Per complir amb aquest compromís es van establir 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que s’havien d’assolir en un període de quinze anys. Governs, sector privat, societat civil i ciutadania han de contribuir a aconseguir-ho.

Ara resten poc més de deu anys per assolir aquestes disset metes establertes per l’ONU. A hores d’ara, apareixen alguns interrogants: Com ho estem fent? Arribarem al 2030 amb els deures fets? Quines àrees podem millorar per aconseguir-ho? La mateixa ONU ha analitzat els progressos i ens ofereix algunes respostes. En resum: estem millorant, sí, però no prou.

Què estem fent bé

L’Informe dels Objectius de Desenvolupament Sostenible 2019, elaborat per l’ONU, indica que s’han aconseguit avenços significatius en algunes àrees crítiques i també que s’observen certes tendències favorables: la pobresa extrema ha disminuït, les vacunes han salvat milions de vides i la gran majoria de la població mundial ja té accés a l’energia elèctrica. A més a més, hi ha un altre indicador per a l’esperança, ja que la mortalitat de nens menors de cinc anys va disminuir un 49% entre els anys 2000 i 2017.

L’ONU destaca que els països s’han posat seriosos a l’hora de concretar mesures per protegir el planeta. Gràcies a aquestes mesures, les àrees marines protegides s’han duplicat des del 2010 i els Estats treballen junts per abordar la pesca il·legal. Així mateix, l’Acord de París sobre el canvi climàtic ha estat ratificat per 186 parts, la majoria de les quals ja han comunicat les seves primeres contribucions a escala nacional.

D’altra banda, uns 150 països han establert normes per respondre als desafiaments d’una urbanització ràpida. I, a més a més, la Unió Europea i altres 71 països compten actualment amb més de 300 normatives i instruments per donar suport a l’existència d’un compromís pel consum i la producció sostenibles.

Un altre factor positiu que convida a l’optimisme és l’alt grau de compromís amb els ODS que han assolit actors com ara organitzacions internacionals, empreses, autoritats locals, la comunitat científica i la societat civil.

Què hem d'atendre (i com més aviat millor!)

Malgrat que hi ha alguns indicadors que han millorat, l’ONU indica algunes àrees que necessiten atenció per part de tots de manera urgent, una de les quals és el deteriorament alarmant del medi natural.

Així, el nivell del mar continua augmentant, els oceans són cada cop més àcids i els termòmetres no paren de pujar (els darrers quatre anys han estat els més calorosos registrats). També els sòls continuen degradant-se de manera descontrolada i un milió d’espècies estan en perill d’extinció.

Els esforços per acabar amb el patiment humà i crear oportunitats per a tots tampoc no avancen al ritme desitjat. Per aquest motiu, l’ONU creu que perilla l’objectiu d’acabar amb la pobresa extrema el 2030. A més, la fam al món augmenta i com a mínim la meitat de la població mundial no pot accedir a serveis de salut essencials. Per la seva banda, l’informe indica que les dones s’enfronten a desavantatges estructurals i discriminació a tot arreu.

Pel que fa a l’educació, més de la meitat dels nens no compleixen les normes exigides en lectura i matemàtiques.

Quines oportunitats tenim per millorar

Estudiar els èxits assolits amb relació als ODS permet saber què funciona. El que és bo és que observar allò que també dificulta el seu compliment ajuda a comprendre millor els desafiaments als quals ens enfrontem.

Igual que uns problemes estan relacionats amb uns altres, també ho estan les solucions. Això significa que pot accelerar-se el progrés en el compliment dels ODS si s’aprofiten les relacions que existeixen entre ells.

Per exemple, promoure l’agricultura sostenible ajuda a reduir tant la fam com la pobresa, ja que al voltant del 80% de les persones extremadament pobres viu en zones rurals. Combatre el canvi climàtic amb energies no contaminants revertirà la desforestació i alhora canviarà la manera en què produïm i consumim. I si uns 200 milions de nens de l’Àfrica subsahariana milloren les seves competències en lectura i matemàtiques podran escapar de la pobresa i permetran que la seva regió competeixi en el mercat mundial.

Aquest progrés en el compliment dels ODS també pot impulsar-se mitjançant diverses eines que han provat la seva eficàcia, segons l’ONU, com ara la resiliència; unes economies sostenibles i inclusives; unes institucions més eficaces; les mesures locals; un millor ús de les dades; i un aprofitament de la ciència, la tecnologia i la innovació amb un enfocament més gran en la transformació digital. I, per descomptat, el finançament, que fa que tot això sigui possible.

Com pot ajudar un banc

Per aquesta raó, les entitats financeres tenen un paper clau en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU. El compromís de CaixaBank en aquest sentit és ferm i per això ha integrat els ODS en el seu Pla Estratègic i en el seu Pla de Banca Socialment Responsable. Per fer-ho de manera eficaç, ha identificat els dotze ODS sobre els quals pot actuar amb més intensitat i els ha classificat com a prioritaris, destacats i complementaris.

L’aportació de CaixaBank pot consultar-se en la publicació Impacte Socioeconòmic i Contribució als ODS de les Nacions Unides. Per exemple, el 2018 es van fixar com a prioritaris tres ODS: la fi de la pobresa, el treball decent i el creixement econòmic. Per donar suport a aquests objectius, l’entitat va aconseguir que el 91% dels espanyols tinguessin una oficina al seu municipi i que el 96% dels caixers fossin accessibles. A més a més, va contribuir a crear 25.820 llocs de treball gràcies a microcrèdits i va aportar 9.122 milions d’euros al PIB espanyol.

La responsabilitat mediambiental de CaixaBank ha portat a l’entitat a neutralitzar per complet la seva petjada de carboni, a més de concedir 645 milions d’euros per a projectes d’energies renovables i 1.448 milions de dòlars en préstecs verds.

L’Agenda 2030 no espera. Hem de complir els ODS per aquesta data i aconseguir-ho depèn del fet que tots aportem el nostre esforç. Ni el planeta ni els seus habitants podem ajornar-ho ja més.

Accepto les condicions d'ús.