INNOVACIÓ

Com convertir la teva ment en motor de la innovació

Temps de Lectura: 5 minuts

Com convertir la teva ment en motor de la innovació
Avatar

CaixaBank

21 Abril, 2021


Fa mil·lennis que la innovació mou el món. Gràcies a la innovació, la nostra probabilitat d’arribar a una edat avançada en condicions saludables és cada vegada més alta. També ha posat al nostre abast la possibilitat de travessar oceans en qüestió d’hores o fins i tot d’explorar altres planetes. Sense la innovació, probablement tindríem un estil de vida molt similar al dels nostres avantpassats fa milions d’anys.

Tanmateix, la innovació no està relacionada només amb grans èxits. Resulta que, en un àmbit més domèstic, la nostra capacitat per innovar ens ha evitat més d’un maldecap durant les nostres vides. Gràcies a la innovació, som capaços de resoldre els nous problemes que se’ns plantegen, d’ajudar la gent que tenim a prop i fins i tot d’agilitzar el nostre treball diari perquè ens sigui més senzill.

Són raons més que suficients perquè ens adonem que potenciar la nostra capacitat innovadora és una inversió molt interessant. Davant la temptació de quedar-nos en les còmodes però no sempre efectives rutines mentals, hi ha algunes tècniques que ens poden ajudar a estimular aquest pensament creatiu que, al final, ens acaba conduint a la innovació.

Cerca nous estímuls creatius

Des de ficar-te dins d’una banyera fins a passejar per un jardí, qualsevol activitat pot portar-te al lloc on s’amaga la clau de la inspiració. És qüestió d’observar i mantenir la ment oberta.

La història és plena de genis que van canviar el món a partir de l’estímul més insospitat. Per exemple, Arquimedes va descobrir el seu famós principi mentre es banyava. I a Newton li va venir al cap la noció de la gravetat mentre veia com una poma queia al terra del seu jardí i es va preguntar: “Per què sempre cau perpendicularment a terra?”.

Fins i tot una cosa tan quotidiana com anar al cinema té la capacitat d’estimular la nostra creativitat: la pantalla il·luminada i la foscor que l’envolta, l’olor de les crispetes o el so envoltant poden estimular una tempesta d’idees al teu cervell en finalitzar la pel·lícula. I això ens porta al punt següent.

Practica la pluja d'idees creativa

A vegades, les inseguretats i les pors ens impedeixen desenvolupar el nostre potencial creatiu. Per evitar-ho, res com practicar la pluja d’idees creativa: només necessitaràs algú disposat a passar amb tu uns tres quarts d’hora sense tecnologia a mà i sense criticar.

La pluja d’idees creativa consisteix a posar sobre la taula un tema o una idea que es vulgui desenvolupar i posar en comú tot el que se’ns ocorri. Totes les idees s’han d’escriure en un paper i cap no ha de rebre cap crítica. Encara que acabem amb 100 idees mediocres, el més probable és que n’hi hagi almenys una o dues que valguin la pena. A més, com més es practica aquesta tècnica, més es millora per a la propera sessió.

Estimula el pensament crític

Encara que la pluja d’idees creativa no admeti crítiques en una primera fase, posar les nostres idees sota el microscopi és necessari per triar les millors. Per fer-ho, no hi ha res millor que observar-les i sotmetre-les a algunes preguntes.

Això és perquè el pensament crític és el que permet analitzar fets i coneixements per prendre la millor decisió possible. És a dir, és la clau per decidir quina de les nostres idees és la que ens pot ajudar millor a solucionar un problema.

El pensament crític es pot exercitar. Concretament, Helen Lee Bouygues, presidenta de la Fundació Reboot, recomana tres hàbits senzills per millorar aquesta faceta en els negocis, que es poden traslladar perfectament a la nostra vida quotidiana. Un d’aquests consisteix a qüestionar algunes creences que tenim assumides, mitjançant el plantejament de preguntes tan senzilles com: Per què? Què passaria sí…? El segon consisteix a aplicar la lògica als nostres raonaments, basant els arguments en evidència empírica. I el tercer, a cercar la diversitat de pensament i la col·laboració: tenir en compte punts de vista diferents del nostre ens permetrà fer-nos una idea millor sobre la realitat.

Prova experiències lluny de la teva experiència

Si a l’escola no se’t donaven bé les matemàtiques, per què no intentes ara aprendre a calcular de manera més àgil? El mateix passa si el teu fort no era l’escriptura: avui hi ha tècniques d’escriptura creativa que et poden sorprendre gratament.

Aprendre coses noves ens pot ajudar a millorar les nostres habilitats cognitives, fins i tot si ho fem a edats avançades. Si, a més, ho fem fora de la nostra zona d’experiència, augmentarem el rang de recursos al nostre abast per resoldre problemes i trobar noves solucions.

Cerca (i utilitza) noves tècniques inspiradores

De vegades, trobar una idea genial és tan senzill com agafar-ne una que ja existeix i donar-li la volta. Per exemple, cercar nous usos per a certs objectes, substituir alguns dels seus atributs o alterar l’ordre en què s’utilitzen. D’aquí han sorgit productes com les begudes d’àloe vera, els rellotges digitals sense agulles o les locions per a abans de l’afaitada.

Totes aquestes són tècniques que ajuden a exercitar el pensament creatiu i, en darrera instància, a aconseguir l’anhelada innovació. Qui sap si d’aquesta pràctica en pot sorgir la propera gran idea que permeti a la humanitat fer un pas més en la seva evolució.

Accepto les condicions d'ús.