ECONOMIA

Com i quan es pot modificar o anul·lar una declaració de la renda ja presentada

Temps de Lectura: 4 minuts

Com i quan es pot modificar o anul·lar una declaració de la renda ja presentada
Avatar

Pedro Rodríguez Mateo

Asesoría Fiscal CaixaBank

10 Maig, 2023


Descobrir que hi ha un error en una declaració de la renda que ja has enviat a Hisenda és una d’aquestes situacions que provoquen suor freda. Es pot modificar o anul·lar una declaració de la renda ja presentada?

Efectivament, hi ha opcions per canviar declaracions tant de l’exercici actual com d’un altre anterior que no hagi prescrit si t’adones d’algun error o omissió que així ho exigeixi. En aquests casos, això sí, és molt important quan i com fer-ho, com veurem més endavant.

Dos supòsits per modificar una declaració

Hi ha dos supòsits principals pels quals pots voler modificar o anul·lar una declaració ja presentada: que els errors o omissions et causin un perjudici econòmic a tu o que li ho causin a Hisenda. Aquest matís importa perquè, en funció del cas, el procediment és diferent.

En el primer dels casos —perjudici per al declarant—, cal sol·licitar la rectificació de la declaració presentada. En el segon —perjudici per a Hisenda—, la declaració ja presentada no es toca i cal presentar-ne una de nova, coneguda com a declaració complementària.

També es pot donar el cas que les teves circumstàncies hagin canviat i que hagis perdut el dret a una deducció, reducció o exempció ja aplicada en una declaració anterior. Aleshores, també hauràs de presentar una declaració complementària.

Modificar la declaració si et causa un perjudici econòmic

Pot ser que t’hagis oblidat d’incloure-hi alguna deducció que et correspon o potser hi has inclòs més ingressos dels que has rebut. Són errors habituals que poden empènyer a voler modificar una declaració de la renda que ja has presentat perquè et causa un perjudici econòmic. Potser la quantitat que has de pagar a Hisenda és menor de la que vas declarar o t’han de tornar més diners.

Aquesta és la mena de situacions que requereixen una rectificació d’una declaració de la renda ja presentada. En aquests casos, pots sol·licitar-la online a través de Renda WEB: només has d’accedir al teu expedient de renda i marcar l’opció «Modificar declaració».

En aquest cas podràs rectificar directament les dades a la mateixa declaració que vas presentar amb anterioritat. També pots presentar un recurs o una sol·licitud de rectificació davant el Registre; si optes per aquesta opció, pots utilitzar aquest formulari.

Això no obstant, has de tenir en compte que no podràs demanar la rectificació si Hisenda ja ha practicat alguna liquidació —provisional o definitiva— per l’error que vols rectificar. Tampoc si han passat ja quatre anys, que és el període de prescripció de les declaracions.

Modificar la declaració si li causa un perjudici econòmic a Hisenda

Si t’adones que ja no compleixes els requisits per a alguna deducció, se t’ha oblidat declarar algun ingrés o has aplicat malament alguna deducció, seràs al davant d’un cas en què la teva declaració de la renda perjudica Hisenda. És en aquesta mena de situacions en què hauràs de presentar una declaració complementària.

El portal Renda WEB també et facilita aquest tràmit. A través de l’opció «Modificació d’una declaració ja presentada», has d’indicar que vols presentar una declaració complementària.

Bàsicament, el que faràs serà presentar una nova autoliquidació, que ha de recollir correctament totes les dades. Per això, has d’incorporar-hi, juntament amb les que ja estaven recollides correctament en la declaració presentada, les dades que vulguis incloure-hi o modificar-les ara.

Per calcular la quota que has d’ingressar, has de restar del resultat de l’autoliquidació complementària que presentis l’import ingressat en l’originària, o bé sumar-hi l’import que et va tornar si la teva declaració inicial va ser a tornar. Aquest resultat serà el que hauràs d’ingressar a Hisenda.

Terminis per modificar una declaració ja presentada

Parlem ara sobre la qüestió del «quan» que ja anticipàvem al principi. En funció del moment en què t’adonis de l’errada en la teva declaració de la renda i l’esmenis, hauràs d’afrontar unes conseqüències o unes altres.

La bona notícia és que, si t’has adonat d’un error en la Renda 2022, que és la que es presenta ara, ets a temps de modificar la teva declaració sense conseqüències fins al pròxim dia 30 de juny de 2023. És llavors quan acaba el termini per presentar la declaració.

Què passa si exhaureixes aquest termini? Aquí la cosa es complica perquè entren en joc els recàrrecs que aplica Hisenda per les demores en els casos en què es veu perjudicada. Si és el teu cas i rectifiques voluntàriament els errors o les omissions mitjançant una declaració complementària, el recàrrec serà un percentatge igual a l’1 per 100 més un altre 1 per 100 addicional per cada mes sencer de retard amb què es presenti l’autoliquidació o declaració respecte de l’acabament del termini establert per a la presentació i l’ingrés.

A partir dels 12 mesos de retard s’estableix un recàrrec del 15 %, al qual caldrà sumar els interessos de demora. Això sí, no tots els supòsits pels quals s’ha de presentar una autoliquidació complementària comporten aquests recàrrecs o sancions, tal com recull Hisenda al seu web.

El millor de tot és consultar cada cas. Per exemple, si la teva empresa t’ha pagat endarreriments corresponents al 2022, tindràs un termini o un altre depenent de quan hagis rebut l’ingrés.

Ara bé, si és Hisenda qui detecta una errada, les sancions seran més grans —entre el 50 % i el 150 % de la quantitat que s’ha deixat d’ingressar, en funció de la gravetat—, a les quals caldrà sumar també els interessos de demora. Així que convé presentar la declaració complementària com més aviat millor per evitar conseqüències majors.

Anul·lar una declaració de la renda: requisits i terminis

L’AEAT permet anul·lar una declaració d’IRPF presentada, encara que no en tots els casos i sempre que es compleixi tota una sèrie de requisits:

  1. Que hàgim presentat la declaració quan no hi estem obligats.
  2. Que, en presentar-la, sense estar-hi obligats, hàgim perjudicat els nostres interessos o els d’un membre de la unitat familiar.

Per anul·lar la declaració d’IRPF presentada, hauràs de baixar i emplenar el formulari de comunicació que l’AEAT té disponible al seu web. Posteriorment, hauràs d’anar personalment a la teva delegació de l’Agència Tributària per acabar de fer la gestió.

Recorda que l’anul·lació s’haurà de fer sempre dins el període voluntari del pagament de l’impost. Això vol dir que no es podrà anul·lar la declaració de la renda més enllà del termini normal per presentar-la, és a dir, el 30 de juny.

Accepto les condicions d'ús.