INNOVACIÓ

Frau de l’idil·li, l’estafa amb què et roben el cor (i els diners)

Temps de Lectura: 1 minut

Frau de l’idil·li, l’estafa amb què et roben el cor (i els diners)
Avatar

Information Security CaixaBank

06 Setembre, 2022


Simon Leviev. Si no et sona aquest nom és que no coneixes l’anomenat “estafador de Tinder”, un home que va estafar diverses dones arreu del món mitjançant el romance scam o frau de l’idil·li, atacant els sentiments i la confiança de les dones i apoderant-se de grans sumes de diners mitjançant l’engany.

L’inici d’aquest frau es troba en xarxes socials (Facebook, Instagram, etc.), en aplicacions de cites o pàgines web de contactes a les quals acudeixen les potencials víctimes a la recerca d’amics o d’una relació amorosa.

Els ciberdelinqüents hi creen en perfils falsos, amb fotografies i biografies que criden l’atenció d’altres usuaris des del primer moment. Això fa que les víctimes tinguin interès i iniciïn una conversa amb el ciberdelinqüent.

Durant dies, setmanes i fins i tot mesos, l’estafador treballa per guanyar-se la confiança de la potencial víctima, a qui va seduint fins que aconsegueix iniciar amb ella una relació a distància. El més habitual és que víctima i estafador no es coneguin en persona però hi hagi la promesa de veure’s aviat.

Just aquesta és una de les excuses que utilitzen els ciberdelinqüents per demanar el primer enviament de diners: pagar el bitllet que els permeti reunir-se. L’altra excusa és l’aparició d’un problema molt greu que necessita una certa suma de diners per poder-se resoldre.

Normalment, la víctima, pel vincle que ja la uneix amb l’estafador, fa els primers pagaments. A vegades, el compromís és tal que la persona estafada arriba a endeutar-se amb la seva entitat financera per tal d’ajudar el ciberdelinqüent.

Una vegada que l’estafador ha rebut una quantitat de diners que considera suficient o tem ser descobert, posa fi a la relació i desapareix.

Recomanacions per no caure en la trampa

  • Revisa els perfils de les xarxes socials de cites o pàgines de contactes. Para atenció i desconfia dels perfils que s’hagin creat recentment i dels que tinguin fotografies que semblin d’anunci.
  • Sospita quan et transmeten urgència, pressa i et donen pretextos estranys que sempre acaben en una sol·licitud de diners.
  • No comparteixis mai informació confidencial amb tercers.

Què cal fer si t'han estafat

  • Avisa el teu banc com més aviat millor.
  • Interposa una denúncia policial.
  • Guarda totes les dades i informació relativa a l’anunci i als contactes establerts amb l’estafador, ja que poden ser requerits durant la investigació del cas.
  • Denuncia el perfil en l’aplicació o pàgina web perquè donin de baixa aquest usuari.
Accepto les condicions d'ús.